Utorak, 05.12.2023.

09:16

Nastavljeni radovi kod Beogradske kapije

Radovi na uređenju platoa ispred Beogradske kapije kod Niške tvrđave, nastavljeni su, a prema rečima nadležnih projekat koji predviđa i delimično zatvaranje ulice, ali i nove sadržaje, urađen je u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji se pre svega zasniva na projektu uređenja i revitalizacije tvrđave.

Izvor: gradskiportal018.rs

Nastavljeni radovi kod Beogradske kapije
Foto: Shutterstock/kaband

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u ulici Đuke Dinića, ali sudeći prema projektu, tako će i ostati. Novi trg imaće dosta zelenila, ali i u budućnosti i puno lokala i restorana koji će dobiti novi arhitektonski izgled, i koji će se u skladu sa zahtevima struke, na pravi način uklopiti u ambijetalnu celinu kojom dominira najpoznatiji niški spomenik kulture - Tvrđava.

"Projekat predviđa zatvaranje ulice Đuke Dinić u širini postojećeg parka, tako da će cela celina biti zapravo pešačka zona, čime bi se univerzitetski trg i park ispred beogradske kapije spojili", istakla je ranije Lidija Stefanović Nikolić, glavni urbanista grada Niša.

Nastavak ulice Đuke Dinić biće u posebnom režimu saobraćaja, zajedno sa Ulicom Univerzitetski trg, čime će se nadomestiti izmeštanje saobraćaja iz jednog dela ulice.

"Dominantan će biti plato ispred beograske kapije i to će biti idealan prostor za buduće kulturne manifestacije. Nametnuli su se i određeni pešački pravci, pre svega prema beogradskoj kapiji, prema romskom svetilištu koje je bio skriven od očiju javnosti, ali i prema ostalim spomenicima u samom parku", istakla je glavna urbanistkinja grada Niša.

"Želimo da stvorimo jedan kutak u gradu koji će nas podsećati na prethodna vremena. Ta ulica biće zona sa puno ograničenog saobraćaja i nadam se u budućnosti sa puno lokala i restorana. Nadam se da ćemo dobiti jednu ulicu poput Kazandžijskog sokačeta", rekao je Ivan Grmuša, v.d. direktora Zavoda za urbanizam.

Vrednost projekta je 46,9 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena posredstvom javnog poziva Ministarstva kulture pod nazivom "Gradovi u fokusu 2023. godine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: