Ovo je prva škola u Kragujevcu koja je zabranila mobilne telefone

Osnovna škola "Dragiša Mihailović" u Stanovu prva je u Kragujevcu zabranila korišćenje mobilnih telefona učenicima, ali i nastavnicima.

Izvor: InfoKG

Četvrtak, 30.03.2023.

14:27

Ovo je prva škola u Kragujevcu koja je zabranila mobilne telefone
Ilustracija/Foto: DELBO ANDREA / Shutterstock.com

Direktor te škole, Dalibor Tvrdišić naglasio je da je to zapravo jedna vrsta prevencije digitanog nasilja, jer je zabranjeno fotografisanje i snimanje, a dozvoljeni su na odmoru samo pozivi i slanje poruka, prenosi infoKG.

U Osnovnoj školi "Dragiša Mihailović" u Stanovu gotovo mesec dana zabranjena je upotreba mobilnih telefona tokom nastave. Po preporuci Ministarstva prosvete, ta škola je usvojila protokol sa kojim su se složili Savet roditelja i nastavnici.

"Đaci su u obavezi da isključe mobilni telefon kada počne čas i odlože na posebna mesta predviđena za to. U jednoj učionici smo postavili platno sa džepovima u koji se odlažu telefoni, a plan je da uskoro tako bude u svakoj učionici. Ukoliko je za nastavu potrebna neka aplikacija, to nastavnik odluči i mobilni se koristi u jednom delu časa", kaže direktor OŠ "Dragiša Mihailović".

Napominje da je ograničena upotreba mobilnih telefona i tokom odmora.

"Učenici u toku velikog i malog odmora mobilni telefon mogu da koriste isključivo za slanje poruka i pozive. Slikanje i snimanje u toku trajanja nastave ili odmara je strogo zabranjeno", kaže Tvrdišić.

Međutim, prema njegovim rečima, ograničena upotreba mobilnih telefona, ne odnosi se samo na učenike, nego i na nastavnike i sve one koji dolaze u školu, pa i roditelje.

"Ova zabrana upotrebe mobilnih telefona predstavlja prevenciju digitalnog nasilja u školi, jer u školi ograničava učenike da fotografišu jedni druge i objavljuju to na društvenim mežama", rekao je Tvrdišić.

Naglašava da je taj protokol o zabrani mobilnih telefona u Osnovnoj školi "Dragiša Mihailović" u Stanovu predstavio direktorima ostalih kragujevačkih škola i nada se da će slediti njihov primer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: