Dragana Markovića Palmu u Šarm el Šeiku primio guverner Južnog Sinaja Haled Fuda

"Dolazak Dragana Markovića Palme u Šarm el Šeik je nacionalni praznik za arapsku republiku Egipat".

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2022.

10:46

Dragana Markovića Palmu u Šarm el Šeiku primio guverner Južnog Sinaja Haled Fuda
Foto: Skupština Grada Jagodina

Ovu rečenicu izgovorio je guverner regije Južni Sinaj u Egiptu Haled Fuda na početku prijema za srpsku delegaciju na čelu sa Draganom Markovicem Palmom u njegovom kabinetu u Šarm el Šeiku.

"Gospodine Palma mi smo se prvi put videli u Beogradu 2021. i ovo je zapravo nacionalni praznik za Arapsku Republiku Egipat koji se ogleda u vašoj poseti Šarm el Šeiku i ja sam se nadao da ćete doći sa jednom velikom delegacijom u Šarm el Šeik i vi ste to učinili. Jako sam srećan i ovo je ozbiljan korak za produbljivanje saradnje Srbije i Egipta. Šarm el Šeik će biti od 06. do 16. novembra domaćin najvećeg svetskog skupa o klimatskim promenama kada očekujemo 120 državnika iz celog sveta" rekao je guverner Južnog Sinaja Haled Fuda.

"Mi znamo da je gospodin Palma jedna od istaknutih ličnosti u srpskom društvu i velika nam je čast što je naš gost. Srbija u Egipat su oduvek bile prijateljske zemlje i sada svedočimo velikom razvoju međusobnih odnosa i izražavamo poštovanje što ste došli u naš lepi grad Šarm El Šeik. Preporučujem vam da tokom boravka posetite crkvu Sinajskih svetitelja i džamiju u Šarm el Šejku. Mi se ovde jednako odnosimo kako prema džamiji tako i prema hrišćanskoj crkvi" rekao je Fuda i predložio da se pobratime Jagodina i grad Dahab u Južnom Sinaju koji važi za najveći ronilački centar u tom delu sveta.

Na ovu ponudu Markovic je odgovorio "Šukran" što na arapskom znači hvala.

"Mi želimo da napravimo ekonomsku saradnju imajući u vidu da su predsednici Srbije i Egipta Aleksandar Vučić i El Sisi potpisali Sporazum o strateškoj saradnji. Kakav je moj lični odnos prema Egiptu najbolje pokazuje to što u jedinom Muzeju voštanih figura u južnom delu Evrope, onom u Jagodini, postoje voštane figure nekadašnjeg i sadašnjeg predsednika Egipta Nasera i El Sisija. Ne zamerite mi kada kažem da je moja kuća Srbija, moja druga kuća je Grčka, a treća Egipat. Moja molba za vas je da za proizvode koje Egipat uvozi da prioritet Srbiji. Ja sam pre pet i po godina počeo saradnju sa Egiptom sa tadašnjim guvernerom regije Crveno more Ahmetom Abdulahom i od tada se sve povećalo u odnosima Srbije i Egipta, i trgovinska razmena i broj letova između dve zemlje" rekao je Marković koji je dao intervju za egipatsku televiziju u kome je rekao da na sastanku sa guvernerom Južnog Sinaja nije bilo reči o globalnim temama, ali na pitanje "Da li ste za Rusiju ili Ukrajinu?", odgovara "Ja sam da prestane rat i to odmah".

Marković je svom domaćinu poklonio rukavice za kik boks, sportsku opremu, grb grada Jagodine, zatim medaljon sa grbovima Srbije i Jagodine, a Palma je guverneru Južnog Sinaja na rever od odela okačio i značku sa zastavama Srbije i Egipta, a guverner uzvratio tako što je Palmi poklonio ključ grada Šarm el Šeik. Marković je Haleda Fudu pozvao da sa privrednom delegacijom poseti Jagodinu i Srbiju.

U poseti guverneru Južnog Sinaja bio je i ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestovic, narodni poslanik Života Starčević, delegacija privrednika, zdravstvenih radnika i poljoprivrednika. U delegaciji su bili i predstavnici jedne od najvećih srpskih kompanija INVEJ koja između ostalog proizvode ulje, konditorske proizvode, cigarete i guverner Fuda je savetnici generalnog direktora INVEJ - a Latinki Šošic rekao da guverner Južni Sinaj veoma zainteresovan za uvoz ulja iz kompanije INVEJ. Razgovori Markovića i Haleda Fude, kao i privrednika iz Srbije I privrednika iz Egipta biće nastavljeni narednih dana. Naša delegacija se 2. oktobra vraća u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: