Na prodaju deo prvog oblakodera u Beogradu

Deo prostora u beogradskoj Palati Albanija biće ponuđen na prodaju za najmanje 3,8 miliona evra kroz stečaj Beogradske banke AD, navodi se u obaveštenju objavljenom na portalu Privrednog suda u Beogradu.

Izvor: Tanjug, B92.net

Petak, 31.12.2021.

14:49

Na prodaju deo prvog oblakodera u Beogradu
Foto: Shutterstock/BalkansCat

Kako se navodi, radi se o poslovnom prostoru u prizemlju i podrumu površine 381 kvadratni metar čija je procenjena vrednost i minimalno prihvatljiva prodajna cena.

Palata Albanija je kulturno dobro zaštićeno od 1984. godine i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Prema najavama prodaja će biti obavljena javnim prikupljanjem ponuda - tenderom.

Očekuje se da prodaja bude oglašena polovinom januara, a da do otvaranja ponuda dođe polovinom februara.

Palata "Albanija" je prvi oblakoder[ u Beogradu. Nalazi se u središtu grada, na uglu Kolarčeve i Knez Mihailove ulice. Izgrađena je na osnovu konkursnog projekta Branka Bona i Milana Grakalića, iz 1938. godine. Objekat je završen 1939. godine po projektima Miladina Prljevića i konstruktora inž. Đorđa Lazarevića.

Dugo je bila najviša zgrada, dominirajući objekat moderne arhitekture na grebenu Beograda i visinski regulator prostorne kompozicije duž čitavog poteza Terazije–Slavija.

Palata "Albanija" ima 13 nadzemnih i četiri podzemna sprata, visoka je 53 metra i ukupne je površine 8.000 kvadrata. U vreme izgradnje bio je drugi po visini neboder jugoistočne Evrope, Balkana i Kraljevine Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: