Beograd - Društvo - B92 Lokal

Zemunska škola ponovo otvara vrata đacima - posle 12 godina

Nekadašnja Osnovna škola "Desanka Maksimović" u Zemunu posle 12 godina ponovo će biti otvorena za đake, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Ilustracija: miya227/Shutterstock
Ilustracija: miya227/Shutterstock

On je za Večernje novosti rekao da se u klupe vraćaju najmlađi đaci, kao i da se još uvek razmatra da li će to biti učenici od prvog do četvrtog ili samo prva dva razreda, ali i da za formiranje odeljenja viših razreda trenutno nema dovoljno dece, prenosi Beoinfo.

Objekat škole od 2010. godine ustupljen je Geografskom fakultetu na korišćenje zbog malog broja đaka.

"Roditelji su se s pravom bunili i tražili ponovo otvaranje postojeće škole jer je izgradnjom novog naselja Zemunske kapije povećan i broj dece predškolskog i školskog uzrasta koja moraju da putuju do prve škole, iako imaju školu u neposrednoj blizini koja je zatvorena više od decenije", naveo je Gak.

Prema podacima koje je sekretarijat dobio od udruženja "Inicijativa građana Zemuna", na osnovu urađene ankete u školu bi išlo 133 đaka od prvog do osmog razreda.

Tu je i 29 predškolaca i 274 mališana u vrtićima.

Gak je istakao da je prilikom obilaska OŠ "Desanka Maksimović" sa nadležnim iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja utvrđeno da postoji pet slobodnih učionica i fiskulturna sala.

"Zgrada ima zdravu osnovu, ali će biti rekonstruisana, učionice će biti sređene, krov i podovi presvučeni, zamenjena stolarija, a za đake nižih razreda će biti obezbeđen poseban ulaz", zaključio je Gak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.