Uskoro otvaranje kongresnog dela Sava centra – počelo zakazivanje datuma

Radovi na rekonstrukciji Sava centra odvijaju se u skladu sa očekivanjima, a u novembru ove godine biće otvoren kongresni deo tog objekta sa ukupno 40 kongresnih dvorana različitih veličina koje će moći da se spoje u nekoliko većih ili da bude više manjih, u zavisnosti od potreba održavanja događaja, kažu u kompaniji "Delta Real Estate".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 08.01.2023.

12:45

Uskoro otvaranje kongresnog dela Sava centra – počelo zakazivanje datuma
Foto: Delta Real Estate

Prema rečima direktorke projektovanja i izgradnje u toj kompaniji Katarine Gajić, u planu je i jedna potpuno nova, "immersive" sala koja omogućava projekcije na svim zidovima prilikom predstavljanja prezentacija, video sadržaja...

Gajić je za Tanjug navela da su u proteklih godinu dana završeni mnogi radovi na objektu koji se nalazi do ulice Milentija Popovića gde su, dodala je, završeni sanacija armirano-betonske konstrukcije i ojačavanje objekta u skladu sa novim seizmičkim propisima i normativima evrokoda, te da se aktivno radilo i na energetskoj sanaciji fasade.

Istakla je da će Sava centar zadržati svoj prepoznatljivi spoljašnji izgled - zelena stakla, kosu fasadu i kompletnu geometriju što su neke od odlika tog objekta.

Kada je reč o unutrašnjim radovima, Gajić je navela da se implementiraju savremeni sistemi elektroinstalacija, mašinskih instalacija, a da će se naredni koraci odnositi i na savremene scenske tehnologije jer je, kako kaže, u planu da objekat ima impresivnu, modernu tehnologiju koja se podrazumeva kada su u pitanju događaji iz oblasti kongresnog turizma.

Tokom radova bilo je nepredviđenih okolnosti, ali se posao odvija u skladu sa očekivanjima, rekla je Gajić i dodala da će se u narednom periodu fokusirati na unutrašnje elemente - enterijer, instalacije...kako bi objekat dobio novi sjaj i moderne elemente.

Navela je da postoji veliko interesovanje za održavanje događaja u Sava centru i da već imaju zakazane kongrese za novembar.

"Očekuje nas vrlo dinamična godina i veliko otvaranje kongresnog dela objekta u novembru 2023. godine, nakon čega ćemo nastaviti da se bavimo objektom B i plavom salom koja svakako predstavlja 'dragulj' Sava centra i najsofisticiraniji element kome se posvećujemo sa posebnom pažnjom", rekla je Gajić.

Očekuje se, kaže, da će u Sava centar biti investirano više od 100 miliona evra i dodaje da će taj objekat, koji se prostire na više od 100.000 kvadratnih metara bruto površine, biti kombinacija novog i starog.

"Sava centar je sam po sebi specifičan i mi imamo želju, ali i zakonsku obavezu da zadržimo karakteristične elemente tog objekta. U periodu kada je građen, 1977, 1978. godine bila je ekspanzija betonskih objekata i konstrukcija i želimo da sve te autentične betone sačuvamo, zaštitimo i saniramo od oštećenja, ali ćemo implementirati i neke nove, moderne elemente tako da će u svakom slučaju to biti objekat prepoznatljiv po kombinaciji novog i starog", rekla je Gajić.

Istakla je da će Sava centar zadržati svoju namenu, koji je imao pre rekonstrukcije.

"To je veliki kongresni centar gde se održavaju filmske projekcije, koncerti... Pored toga, nekada su Sava centar krasili šoping zona, ritejl prostor, ofis prostor i mi ćemo sve namene tog objekta zadržati, ali smo ih organizovali na drugačiji način tako da mogu da funkcionišu nezavisno i ne ometaju rad jedni drugih", rekla je Gajić.

Objekat Sava centra star je više od 40 godina, a kompanija "Delta Holding" kupila ga je od Grada Beograda u novembru 2020. godine za 17,5 miliona evra, u postupku javnog nadmetanja gde se javila kao jedini ponuđač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: