Rešena višegodišnja jezička nedoumica oko pravilnog izgovora naziva ulice na Paliluli

Dugogodišnje "lomljene" jezika i glavobolje oko toga da li se ulica od stotinak metara, koja povezuje Bulevar kralja Aleksandra i Ulicu kraljice Marije, zove "Karnegijeva" ili "Karnedžijeva", konačno je završeno.

Izvor: B92

Subota, 23.09.2023.

10:27

Rešena višegodišnja jezička nedoumica oko pravilnog izgovora naziva ulice na Paliluli
Foto: Shutterstock/Janek Sergejev

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda na sednici krajem avgusta usvojila je inicijativu Državnog arhiva Srbije, čije je sedište u ulici spornog imena, da se ispravi naziv.

Ispravljanjem naziva ulice "Karnedžijeva" u "Karnegijeva" inicijator želi da ukloni poteškoće u svom svakodnevnom poslovanju, jer je u Privrednom sudu do početka ove godine Državni arhiv Srbije imao upisano sedište sa ispravnim nazivom ulice "Karnegijeva", ali je posle obaveze upisa u Registar ustanova kulture koji se vodi pri Agenciji za privredne registre, Državnom arhivu Srbije promenjeno i na osnovu adresnog registra neispravno registrovano na "Karnecdžijeva".

"Prema mišljenju o ispravnom transkribovanju Odseka za standardni jezik Instituta za srpski jezik SANU, jedino ispravno jeste Endru Karnegi, odnosno Karnegijeva ulica", piše u obrazloženju odluke koju su usvojili prestonički odbornici na nedavno održanoj sednici Skupštine grada.

"Sporna" ulica dobila je ime po Endruu Karnegiju, čuvenom američkom industrijalcu škotskog porekla, "kralju čelika", najbogatijem čoveku svog vremena. Bio je i najveći filantrop svoje ere, jer je za života darovao 90 odsto svog bogatstva, i to najviše za izgradnju biblioteka, univerziteta i instituta, pa čak i čuvene koncertne dvorane "Karnegi hol" u Njujorku. Tako je njegova zadužbina na podstrek Mabel Grujić, supruge našeg tadašnjeg poslanika u Vašingtonu, 1926. pomogla izgradnju Univerzitetske biblioteke, u koju i danas stižu knjige iz Karnegijevog instituta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: