Beograd - Društvo - B92 Lokal

Oskrnavljen spomenik pilotima braniocima Beograda na Zemunskom keju

Nepoznati počinioci oskrnavili su spomenik pilotima braniocima Beograda iz Drugog svetskog rata na Zemunskom keju.

Izvor: Novosti Beograd
Podeli
Zemunski kej; Foto: Mark.Pelf/Shutterstock
Zemunski kej; Foto: Mark.Pelf/Shutterstock

Vandali su žutom bojom prefarbali deo slova koja krase ovaj monument. Za sada nije poznato kada se dogodio incident, niti ko je odgovoran, dok se na meti huligana po treći put u poslednjih nekoliko godina našao čuveni spomenik.

Vandali su žutom farbom obojili šest slova na natpisu "Pilotima braniocima Beograda aprila 1941", od kojih je "novo ruho" dobio deo "piloti".

Reporteri Novosti u petak su na Zemunskom keju zatekli oskrnavljen spomenik i prolaznike koji su ga zagledali i pitali se ko je mogao da naruži tako važan monument.

Ovaj incident neprijatno je iznenadio i predsednika Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije (UVIS) Velibora Vukašinovića.

"Zapanjen sam, reč je o čistom vandalizmu", kaže Vukašinović. "Ne verujem ni da su znali kakav spomenik uništavaju i koliko je njegov značaj veliki. Ovo nije prvi put da su ga oskrnavili, pre nekoliko godina ukrali su slova sa spomenika. Mi smo se tada kao udruženje anagažovali kako bismo ga obnovili. Upravo zato što ovo nije prvi put, smatram da bi trebalo da bude pod video-nadzorom."

Početkom marta 2019. godine vandali su sa spomenika ukrali 24 slova i uništili isti natpis koji je oskrnavljen i ovog septembra.

Spomenik pilotima braniocima Beograda obnovila je početkom aprila Opština Zemun, koja je finansirala izlivanje novih slova zajedno sa članovima Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije, uoči obeležavanja godišnjice šestoaprilskog bombardovanja.

Ovaj monument posvećen je stradalim avijatičarima, koji su zajedno sa jedinicom protivvazdušne odbrane Kraljevine Jugoslavije branili prestonicu od bombi nemačkih aviona. Jedanaestorica pilota su poginula, pošto su prethodno oborili više od 40 nacističkih letelica.

Borci, njih 11, tragično su nastradali 6. aprila 1941. godine u borbi protiv neprijatelja tokom bombardovanja Beograda. To su bili piloti Miloš Žunić, Miha Klavor, Živica Mitrović, Dušan Boričić, Jovan Kapešić, Dobrica Novaković, Branislav Todorović, Karl Štrbnek, Milutin Petrov, Milivoje Bošković i Vladimir Gorup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.