Beograd - Društvo - B92 Lokal

Kako se gradio spomenik Stefanu Nemanji? VIDEO/FOTO

Na Savskom trgu sutra, 27. januara na Savindan, svečano će biti otkriven spomenik Stefanu Nemanji. Spomenik, koji je delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, visok je 23 metra i težak oko 80 tona.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Tanjug, Rade Prelic
Foto: Tanjug, Rade Prelic

Pročitajte još:

Pogledajte kako izgleda spomenik Stefanu Nemanju uoči zvaničnog otvaranja Savskog trga FOTO

Spomenik je kompletno urađen u Moskvi, a njegovo postavljanje na Savskom trgu u Beogradu počelo je u avgustu 2020. godine.

U Beograd je dopremljen u deset kamiona koji su u Beograd stizali od početka avgusta do sredine septembra. Na montiranju spomenika učestvovalo je deset ruskih majstora.

Spomenik Stefanu Nemanji završen je krajem decembra i tada je prema rečima zamenika gradonačelnika "postao vlasništvo naroda".

Poslednji deo spomenika, ploču koja pokriva ulaz u podzemni deo spomenika, na kojoj je izliveno "Republika Srbija” i "Grad Beograd” kao i godina "2020.” u kojoj je spomenik završen, postavio je juče zamenik gradonačelnika zajedno sa ljudima koji su radili na rekonstrukciji Savskog trga.

Mozaici i reljefi unutar šlema

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Unutar vizantijskog šlema, koji je deo spomenika nalaze se unikatni mozaici i reljefi koji predstavljaju delove iz života Stefana Nemanje, odnosno istorije Srbije.

Ispod šlema će moći da stane pedeset ljudi, dok će se oko samog spomenika, kako je ranije najavljeno, nalaziti fontana sa 48 mlaznica.

Kako je sve počelo?

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

Međunarodni konkurs za izradu rešenja za spomen-obeležje utemeljivaču srpske državnosti Stefanu Nemanji raspisan je u septembru 2017. godine.

Rukavišnjikov je pobedio na međunarodnom konkursu otvorenog tipa, na koji su se prijavili umetnici iz Kine, Francuske, Italije, ali i iz zemalja bivše Jugoslavije.

Prema rešenju koje je pobedilo na konkursu - Stefan Nemanja drži krst u ruci što je razlika u odnosu na konačno rešenje na kom umesto krsta u ruci drži mač.

Mišljenja građana su od početka bila podeljena - dok su jedni smatrali da je previše glomazan, drugi su mišljenja da je za Stefana Nemanju baš ovakav spomenik pravi.

Savski trg: Za pešake 20.000 m2, 250 stabala, rekonsturkcija pošte

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

Rekonstrukcija Savskog trga počela je u avgustu 2019. godine, a čelnici su ga najavljivali kao "novi centar grada".

Izmeštanjem saobraćajnica na obode Savskog trga, pešacima je na raspolaganje ostavljen prostor od oko 20.000 kvadratnih metara na samom trgu, na podijumu i u parteru oko bivše zgrade Glavne železničke stanice.

Rekonstrukcija Savskog trga se, uz pažljivo očuvanje autentičnih istorijskih slojeva, sprovodila se na osnovu projekta španskog arhitektonskog tima Fenwick Iribaren Architects, koji je pobedio na međunarodnom konkursu.

Na travnatim površinama biće zasađeno ukupno 250 stabala, vodene prskalice i sistem "kap po kap" za zalivanje cveća i zelenog rastinja.

Takođe Pošta na Savskom trgu biće rekonstruisana i dobiće izgled kakav je imala pre Drugog svetskog rata.

Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu biće svečano otkriven sutra u 20.00 časova, a događaju će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 313 idi na stranu