Grad Beograd i opštine ponovo organizuju jednodnevne izlete za najstarije sugrađane

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i predsednik opštine Savski venac Miloš Vidović ispratili su danas starije sugrađane na jednodnevni izlet, koji posle godinu i po dana pauze organizuju gradske opštine.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2021.

13:15

Grad Beograd i opštine ponovo organizuju jednodnevne izlete za najstarije sugrađane
Foto: Beoinfo

Na ovaj način najstariji sugrađani ponovo su u mogućnosti da besplatno obilaze Srbiju.

"Izleti se sprovode po propisanim epidemiološkim procedurama, koje je propisao Gradski zavod za javno zdravlje. Organizuju se već tri nedelje i do sada je već pet hiljada penzionera iz čitavog Beograda otišlo na izlete po našoj prelepoj Srbiji", navela je u izjavi za Beoinfo Nataša Stanisavljević.

On je istakla da je Savski venac najbolji u Srbiji po procentu vakcinisanih najstarijih sugrađana, prenosi Beoinfo.

"Više od 99 odsto starijih od 75 godina na ovoj opštini je vakcinisano, a starijih od 65 godina 92 procenta. To je najbolji procenat ne samo u Beogradu nego i u čitavoj Srbiji", kazala je Nataša Stanisavljević.

Ona je zahvalila rukovodstvu opštine na odličnoj organizaciji, ali i penzionerima koji su odgovorni prema svom zdravlju.

"Stariji sugrađani su se na ovaj način sami izborili da se život vrati u normalu i da mogu da putuju", rekla je gradska sekretarka.

Izlete organizuju gradske opštine, a seniori o destinacijama i vremenskim terminima mogu da se informišu preko svojih klubova, kol centara i samih opština.
Foto: Beoinfo
Miloš Vidović je naveo da je veoma zadovoljan i ponosan na starije sugrađane.

"Pokazali su visok stepen svesti o značaju vakcinacije i izborili su se da mogu da idu na izlete. Tokom jula se putovalo u Požarevac, Ljubičevo, Smederevsku tvrđavu, uz besplatan program i ručak. Poziv je i dalje otvoren i za avgust, a ukoliko epidemiološki uslovi dozvole izleti će biti organizovani i na jesen", rekao je Vidović.

Konkretno, destinacija ovog izleta, na koji je otišlo oko sedamdeset penzionera, je Požarevac, uz obilazak muzeja galerije Milene Pavlović Barili, ergele „Ljubičevo”, Smedereva i Smederevske tvrđave, te odlazak na ručak u hotel "Dragović" u Smederevu.

Osim Požarevca, penzioneri u zavisnosti od opštine mogu da obiđu manastire, banje Ovčar, Ždrelo, Matarušku, zatim Lepenski vir, Đerdap, Rezervat Zasavicu, Frušku goru, Vojvodinu, Petrovaradin, Srebrno jezero, Aranđelovac, Smederevo, Jagodinu, Topolu.

Plan Grada i gradskih opština jeste više od 50.000 izleta za starije sugrađane, a osnovni cilj je poboljšanje kvaliteta života starije populacije kroz zdravo i aktivno starenje. Tokom 2019. godine više od 90.000 seniora organizovano je odlazilo na izlete, ali ova aktivnost je obustavljena zbog epidemije virusa i sada je nastavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: