Beograd - Društvo - B92 Lokal

Evo kada kreće kopanje prve linije metroa

Gradski menadžer Miroslav Čučković izjavio je da će kopanje prve linije beogradskog metroa početi tokom 2024. dodajući da je grad okrenut procesu koji će biti upotpunjen izgradnjom metroa, posle više decenija priče o tome.

Izvor: eKapija Beograd
Podeli
Foto, ilustracija: Digitaldragondesign / Shutterstock.com
Foto, ilustracija: Digitaldragondesign / Shutterstock.com

Kreće gradnja metroa; Ugovor u maju, "Dojče ban" nadzire radove

"Svi željno očekujemo da sledeće godine krene kopanje prve linije", naglasio je Čučković, prenosi eKapija.

U toku proleća naredne godine, kako je dodao, počinju radovi u vezi sa izgradnjom novog savskog mosta i tunela od Ekonomskog fakulteta do Bulevara Despota Stefana. Gradski menadžer uverava da će ti radovi trajaiti dve godine otkako budu krenuli.

"Grad je dopunio elaborat o preusmeravanju saobraćaja novim projektom", dodao je Čučković.

On se osvrnuo i na prebacivanje autobuskog saobraćaja sa postojeće Beogradske autobuske stanice u Savskom afitetatru na nedovršenu novu u Bloku 42 navodeći da je Gradska uprava nasledila ugovore koji su bili pod pritiskom promene cena zbog rata u Ukrajini, kovida...

"Zbog toga su gradilišta morala da se reaktiviraju, uz nove uslove. U bloku 42 ćemo, kako građevinska sezona i vremenske prilike budu dozvoljavale, stvoriti uslove da se saobraćajno čvorište dolaska autobusa, putnika i robe tu dešava. Neće, u punom kapacitetu, za tih nekoliko meseci, biti završena i stanična zgrada i prateći objekti, ali će moći da budu preseljeni autobusi i dolascii odlasci. Radovi neće kasniti, jer je sve počelo pre nekoliko nedelja", kazao je Čučković podsetivši da je za 20. oktobar zakazano otvaranje stanične zgradev železničke stanice Prokop.

Čučković se osvrnuo i na tužbu Kentkart zbog raskida ugovora u vezi sa naplatom i kontrolom karatqa naglašavajući da ga ona ne plaši i ne zanima.

"S obzirom na prihod koji su prijavljivali u prethodnih 13 godina, videćete da je to daleko manji iznos od onog koji ljudi sada mesečno uplate kroz novi sistem javnog prevoza", uverava Čučković.

Pročitajte više:

Zbog metroa Beograđani moraju da se sele – ovi objekti se ruše

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.