Ljubimac na B92.net

Da li znate koliko puta mačka zevne tokom dana?

Vlasnici mačaka verovatno znaju koliko one mogu da budu umiljate, nestašne, ali da li ste znali da svaka mačka ima jedinstvenu njušku i da je otisak njuške poput otiska prsta kod ljudi.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih činjenica o mačkama.

Mace se pozdravljaju trljanjajući njuške. One ne mogu da vide deo usta ispod njuške, a hrapavi jezik im omogućava da se temeljno očiste.

Svi znamo da se mačke većinom dočekaju na sve četiri noge, a da li ste znali da je to zbog njihovih očiju i posebnih organa za ravnotežu u unutrašnjem uhu?

Većina mačaka nema trepavice, a mace imaju čak 24 kostiju više nego ljudi. Mačke mogu proizvedu više od 100 zvukova, za razliku od pasa koji mogu samo 10.

Sveukupno gledajući, mačke zevnu više od 200 miliona puta u jednom satu.

U Severnoj Americi mačke su popularniji ljubimci od pasa, a pretpostavlja se da ima oko 73 miliona mačaka.

Zanimljivo je da mačke ne mogu da osete da li je nešto slatko ili nije.

Macino srce u proseku kuca od 110-140 puta u minutu, što je skoro dvostruko brže nego kod ljudi.

Najstarija pasmina mačaka je egipatski mau. A kada bi kućna mačka u starom Egiptu uginula, vlasnici bi obrijali obrve u znak tuge.

Mačke

Izložba mačaka u Sava centru

U beogradskom Sava centru će 27. i 28. oktobra biti organizovana Međunarodna izložba rasnih i domaćih mačaka na kojoj će biti predstavljeno više od 100 mačaka, a takmičiće se u pet različitih kategorija, saopštilo je Felinološko društvo Felis Serbica.

Mačke sreda 17.10. 14:52 Komentara: 10

Da li su ovo najtalentovanije mačke na svetu? VIDEO

U popularnom šou-programu "Amerika ima talenat", dve devojke koje obučavaju i treniraju mačke pokazale su žiriju, publici, ali i milionima ljudi širom sveta šta sve njihove mačke mogu da izvedu, i verujte, vredi odgledati ovaj snimak, piše Petmagazin.

Mačke ponedeljak 15.10. 08:22 Komentara: 7
strana 1 od 8 idi na stranu