"Najgore je dovesti decu u salu da igraju, a da nemaju kome to da pokažu" VIDEO

Pandemija koronavirusa zaustavila je i rad kulturnoumetničkih društava, koja su prethodnu godinu provela bez nastupa i proba. Jedno od njih je i KUD Prvi partizan iz Užica, koji je nedavno, uz poštovanje epidemioloških mera, počeo da održava probe.

Izvor: B92/TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

Prošlo je više od godinu dana od kako je KUD Prvi partizan, koji ima više od 300 članova, imao nastup. Za članove ovog društva to znači manje fizičke aktivnosti i putovanja, a najviše im je nedostajalo druženje sa ostalim članovima.

"Meni folklor ispunjava dan, mi smo jedna velika porodica. Tokom korone najviše su mi nedostajala putovanja jer tu upoznajemo nove prijatelje, stičemo nove uspomene i obilazimo mesta koja verovatno inače ne bismo", kaže jedna članica.

Njen mladi kolega dodaje da, u periodu kada se nisu viđali, "nije imalo muzike, igre, radosti, sve je bilo nekako sumorno i tužno".

Najstarije užičko društvo počelo je da održava probe pre samo nekoliko dana uz poštovanje epidemioloških mera.

"Već godinu dana nemamo nastupe zbog ove situacije i počeli smo polako po više grupa da radimo, da održimo kondiciju", kaže umetnički direktor KUD-a Željko Jovanović.

On se nada da će KUD ove godine imati priliku da organizuje svoj tradicionalni vaskršnji i godišnji koncert, kao i da će učestvovati na "Liciderskom srcu", najpoznatijem folklornom festivalu u ovom kraju.

"Ne možemo da izađemo, ni da nastupamo, nema publike i to je ono najgore - dovesti decu u salu da se trude i da se znoje, da igraju i da pevaju, a da nemaju kome to da pokažu", zaključuje Jovanović.

Inače, ovaj užički KUD godišnje ima oko 100 nastupa širom sveta.

Pogledajte video-prilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu