"Otišla je filmska diva koja je plenila inteligencijom"

Bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović izjavio je danas, povodom smrti glumice Mire Furlan, da je otišla istinska diva jugoslovenske kinematografije, koje je podjednako plenila svojom inteligencijom i na filmu i u životu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte još:

Svet plače zbog Mire Furlan: "Počivaj u miru i spavaj u svetlosti"

Zelenović je za Tanjug istakao da je Mira Furlan ostvarila uloge u nekoliko filmskih ostvarenja koji se označavaju kao "temelji jugoslovenske kinematografije".

Sa izrazitoim uverljivošću, kaže, igrala je kod Emira Kusrurice u filmu "Otac na službenom putu", u legendarnom ostvarenju Rajka Grlića "U raljama života", imala je karijeru u SAD.

Mira Furlan je ostavila neizbrisiv trag u Jugoslaviji, a Amerika je zavolela posle samo jedne uloge

"Kada odlazi vrhunski umetnik teško je njegovim prijateljima, porodici, ali i svima koji su u njegovoj umetnosti uživali", rekao je Zelenović. Kako kaže , Mira Furlan je trebalo da dobije prestižnu nagradu "Aleksandar Lifka" na festivalu na Palićkom festivalu, gde je jednom bila i predsednik žirija.

"Nagrade su samo jedan segment nečije umetničke karijere, ali iza nje ostaju filmovi koje će i generacije u budućnosti obožavati", rekao je Zelenovuić.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Bila je čast poznavati je... uživati u njenoj umetnosti... radovati se uspesima 'tamo daleko'... nemam reči... samo misli za Gorana i Marka", zapisao je muzičar Dejan Cukić na Facebook-u, pružajući utehu njenom mužu - reditelju Goranu Gajiću i sinu.

Glumica Suzana Petričević istakla je nezaboravne uloge u pozorištu preminule glumice uz emotivne reči.

Poslednja poruka Mire Furlan

"Laku noć, Miki, lepoto, mrvo razuma u bezumlju, Petrunjelo, Ofelijo i mladosti moja. Neka tvoja Zvezdica zablista iznad Donjeg grada, nek' obiđe Stradun, dobru svirku u Kulušiću pa nam dođi do Manježa na kavu...tamo gde smo se još uvek bezbrižno smejale. Onomad, pre svega ovoga...S tugom se opraštam od tebe i želim ti sretan put", završava Petričević svoju poslednju poštu dragoj koleginici.

Dramaturg i direktor kulturne platforme i festivala Mikser Ivan M. Lalić, u svoje ime i Miksera napisao je na Facebook profilu: “Boli, nezamislivo. Otišla je poslednja, velika Jugoslovenka. Plačem. Mogu da zamislim kako je Goranu. Izdrži nekako. Tu smo, šta god da treba. Čuvaćemo te u našoj duši, u našim srcima. Tvoji Jugosloveni”.

Onda je dodao reči Mire Furlan - "Uvek sam imala više simpatija za mostove, nego za zidove”.

“Kakva tužna vest! Divna glumica! Počivala u miru”, bio je kratak televizijski i pozorišni reditelj Miško Milojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu