Ministarstvo poručuje: Kulturni sadržaji da budu maksimalno dostupni

Kako bi građanima olakšalo ovu situaciju, Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je preporuku ustanovama kulture da se građanima Srbije omogući maksimalna dostupnost digitalnih sadržaja iz oblasti kulture.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, EnginKorkmaz
Foto: Depositphotos, EnginKorkmaz

Trenutno je stanovništvu otežan pristup sadržajima iz kulture, a imajući pre svega u vidu sprečenost obavljanja programskih aktivnosti ustanova kulture i zabranu okupljanja u zatvorenim prostorima za više od 50 osoba, gde svakako spadaju izložbe, predstave, tribine i druga dešavanja.

Preporuka podrazumeva da ustanove kulture materijal u digitalnom obliku (virtuelne ture, digitalni audio i video materijal, fotografije, tekstove, 3D skenirane objekte i drugo) postavljaju na internet-prezentacije, društvene mreže, internet-kanale itd.

Mera je doneta radi što bezbolnijeg prevazilaženja društvene situacije nastale zbog epidemije koronavirusa i prvenstveno je namenjena onima koji su u bilo kojoj vrsti izolacije i građanima koji poštuju meru ostanka kod kuće, piše u saopštenju.

Umetnici se ujedinjuju i pozivaju kolege

Foto: Depositphotos, belchonock
Foto: Depositphotos, belchonock

Internet-inicijativa #umetniciprotivkorone ima za cilj da omogući besplatne umetničke i obrazovne sadržaje iz oblasti različitih umetnosti za sve one koji su u izolaciji i one koji poštuju preporuku Vlade Republike Srbije da se što manje izlazi iz kuće.

Način sprečavanja širenja virusa kovid-19 i posledično uvođenje vanrednog stanja je dovelo da zatvaranja institucija kulture i upravo zbog toga je virtuelni prostor idealan za uživanje u pozorišnim predstavama, pantomimi, muzici, umetničkoj igri i plesu, poeziji, filmu, svim vizuelnim umetnostima, književnosti, performansu, cirkusu...

Kako je Fejsbuk verovatno najrasprostranjenija društvena mreža na svetu, napravljena je javna grupa (Facebook Public Group) pod nazivom #umetniciprotivkorone i pozvani su svi umetnici da u njoj objavljuju svoje besplatne umetničke i obrazovne foto, video i audio sadržaje, ali i na drugim mrežama sa "tarabom" odnosno haštagom (hashtag) #umetniciprotivkorone.

Umetnici nisu lekari, ali jesu "doktori" za dušu. Podarite, učite i uživajte koliko je to moguće u datim okolnostima, piše u saopštenju.

Svetska organizacija pantomimičara (registrovana u Beogradu) je pokrenula međunarodnu inicijativu #artistsagainstcorona koja je upućena i Međunarodnom pozorišnom institutu (International Theatre Institute) i organizaciji Unesko.

Njena srpska verzija je #umetniciprotivkorone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 33 idi na stranu