Pamtićemo ga po ulozi Popare: Umro glumac Zoran Rankić

Danas je u Beogradu u osamdeset četvrtoj godini, posle duže i teške bolesti, preminuo poznati srpski glumac i književnik Zoran Rankić, saopštili su iz Udruženja književnika Srbije. Rankić je bio najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabića u mini TV seriji "Poslednji čin" i Žarka Popare u TV seriji "Srećni ljudi", emitovanim na TV Beograd i RTS-u.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 09.12.2019.

12:50

Pamtićemo ga po ulozi Popare: Umro glumac Zoran Rankić
Foto: Printscreen Youtube

Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. godine. Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pesnik. Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima.

Rankić je bio član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga. Pozorišnu karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, čiji je bio član do 1960. godine.

U malom pozorištu Sarajevo bio je od 1971. godine, u Savremenom pozorištu Beograd od 1961. do 1975. godine, a u Beogradskom dramskom pozorištu od 1975. do 1999. godine. Prvu televizijsku ulogu dobio je u filmu "Sektor D" 1962. godine, a naredne godine pojavio se u televizijskoj seriji "Šest svečanih pozivnica". Autor je dramskih dela "Kalemegdanci" i "Skretnica".

"Kalemegdanci" su u njegovoj režiji postavljeni na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Rankić je autor zbirki pesama "Aorist" i "Ekser" (2006). Objavio je i knjige aforizama: "Doviđenja, kako ste?" , "Aforizmi" "Balkanski nervčik" "Ovde kiša, ali i Srbija" i "Kod cara u podne". Aforizme je objavljivao u dnevnim novinama i časopisima "Reflektor", "Ekspres politika", "Večernje novosti", "Politika", "Otadžbina", "Kafane"... Više od 15 godina bio je stalni saradnik "Ošišanog ježa", u kojem je objavljivao aforizme u rubrici "Balkanski nervčik". U "Večernjim novostima“ je osamdesetih godina prošlog veka imao satiričnu rubriku "Aforizmi jednog glumca“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: