Mira Furlan: "Kim Kardašijan je idealna umetnica našeg doba"

Ovo vreme je loše za umetnost i umetnike, a idealna umetnica našeg doba je Kim Kardašijan, rekla je glumica Mira Furlan pred svoj dolazak na književni regionalni festival "Krokodil", koji se održava sledećeg vikenda u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Autentična zvezda jugoslovenske kinematografije svojim ulogama je obeležila deceniju pred raspad velike zemlje i njene umetničke scene. Mira Furlan već godinama živi u SAD, gde je ostvarila nekoliko uloga, među kojima se izdvaja ona u holivudskom serijalu "Babilon 5".

Glumica u Los Anđelesu predaje na Odseku "Liberal art and science" njujorške Akademije za film. Mira Furlan kaže da je rad sa studentima za nju veoma inspirativan jer predaje mladim ljudima koji su u Los Anđeles stigli iz različitih delova sveta.

"Mnogo učim od njih jer svako od njih gleda svet iz svog specifičnog ugla. Moji studenti su stigli iz Pakistana i Saudijske Arabije do Rusije, Kine i Indije... Perspektive su uvek različite i naši razgovori na časovima su intenzivni i dinamični", kaže Mira Furlan.

Prema njenim rečima, studenti joj daju uvid u svet novih tehnologija i socijalnih medija.

"To je sasvim novo polje za mene. Jednostavno se bojim socijalnih medija i prema njima osećam nesavladivu antipatiju. U školi predajem razne zanimljive predmete. Ne predajem glumu već sam deo takozvanog "liberal art & science" odseka. Moja obaveza je da naprosto čitam i učim nove stvari što je za osobu mojih godina korisno i zdravo. Moja baka je uvek govorila da čovek treba da vežba svoj mozak. Važno je ne zarđati", kazala je Mira Furlan.

O tehnološkoj revoluciji koju živimo i novim modelima komunikacije među ljudima koje ona propisuje Mira Furlan kaže da je u pitanju sociološki proces s kojim treba biti veoma oprezan.

"Ideja je da nam svaka informacija predstavlja fantastičnu privilegiju. S druge strane, mislim da je tehnologija bez etike ogromna opasnost za naš svet. Bez Fejsbuka možda ne bi bilo Trampa. Anonimnost na socijalnim medijima pruža raznim opasnim tipovima platformu za širenje laži i za govor mržnje", kazala je Mira Furlan, uz opasku da živimo u jako opasnim vremenima.

"Više ne raspoznajemo šta je istina, a šta laž. Jako mi je žao mladih ljudi koji u toj apsolutnoj konfuziji odrastaju. Brinem se za njih. Povremeno me obuzima stravična griža savesti i osećaj krivice zato što ih svi zajedno nismo zaštitili od zla koje se širi kao rak svuda po svetu. Za širenje tog kancera i tehnologija snosi ogromnu krivicu", kazala je Mira Furlan.

Kaže da nam je era spektakla koju živimo nametnula borbu za zgrtanjem što većeg profita u svim sferama života i u svim profesijama, pa tako i na filmu i televiziji.

"Ovo vreme je loše za umetnost i umetnike, osim ako im kojim slučajem ne pođe za rukom da naprave veliki novac. Možda je upravo to najgora situacija za umetnike. Pada mi na pamet Kanje Vest i njegovo neshvatljivo skretanje udesno. Kim Kardašijan je idealna umetnica novog vremena. Ona je žena koja je izmislila selfi. Knjiga njenih selfija je zaradila milione. Nije li to vrhunac umetnosti?", kaže Mira Furlan.

Kaže da vrlo malo prati kinematografije zemalja nastalih nakon raspada SFRJ.

"Tu i tamo nešto pogledam. Nemam pravi uvid u stanje stvari. Ne bih se usudila da ocenjujem protagoniste tih kinematografija. Znam da sam uživala snimajući sa Goranom Markovićem, Stefanom Arsenijevićem i Danisom Tanovićem ovih posleratnih godina. Setila sam se na tim snimanjima nekog zaboravljenog dela sebe i nekog vremena koje je zauvek izgubljeno", navela je ona.

Aktuelno

Marina Abramović: Vratila sam se kući

Jedna od najznačajnijih vizuelnih umetnica današnjice priznaje da je doživela emotivnu katarzu za vreme obilaska mesta iz svoje mladosti i detinjstva u rodnom beogradu, gde je boravila kako bi pripremila retrospektivnu izložbu u Muzeju savremene umetnosti.

Aktuelno petak 29.06. 14:05 Komentara: 15

Blago Narodnog muzeja od danas ponovo pred publikom

"Kićenje neveste" Paje Jovanovića, deo vilice homenina stara 400.000 godina, mozaici iz manastira Svetih Arhangela kod Prizrena...samo su deo umetničkih dela iz riznice Narodnog muzeja, koji će, posle 15 godina, koliko je muzej bio zatvoren za posetioce, ponovo biti dostupni publici.

Aktuelno četvrtak 28.06. 08:37 Komentara: 20
strana 1 od 35 idi na stranu