Grozdani Olujić nagrada "Bora Stanković"

Nagrada "Borislav Stanković" za 2017. godinu dodeljena je Grozdani Olujić za celokupno delo, sa posebnim osvrtom na prošlogodišnji roman "Preživeti do sutra", koji je objavila Srpska književna zadruga iz Beograda, saopštio je danas žiri.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Youtube Screenshot/ Pančevo RTV
Foto: Youtube Screenshot/ Pančevo RTV

Žiri, koji su činili prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar B. Laković i prof. dr Milo Lompar (predsednik), istakao je da "delo Grozdane Olujić, izuzetno značajno za različita područja srpske književnosti, obeležava posebnu tematsku i pripovednu modernizaciju srpske književnosti u šezdesetim godinama 20. veka".

Žiri naglašava i da je procenjeno da delo Grozdana Olujić "demonstrira nov pripovedni postupak, nov koncept oblikovanja likova, dramatične predstave o emancipaciji mladosti u odnosu na zatečene i okamenjene društvene i običajne odnose, lirizaciju proznog izraza koja počiva na životnom tempu gradskog čoveka, kao i problemske sadržaje životnih iskustava modernog čoveka".

Sva ta svojstva, kako se navodi u obrazloženju, prisutna su i u romanu "Preživeti do sutra".

"Neobična sudbina ovog rukopisa, koji je napisan još 1962. godine, ali je ostao neobjavljen preko pola veka, zbog nestandardnog tretmana istorijskih događaja vezanih za Drugi svetski rat, očitovala se i u okolnosti da je on doneo - danas - sasvim svež, originalan, umetnički svrhovit i delotvoran prozni izraz", ocenio je žiri.

Obeleživši napete i nijansirane odnose između članova jedne porodice, koji se prelamaju u dramatičnim okolnostima nemačke okupacije, Grozdana Olujić je opisala dalekosežna pomeranja u čovekovoj duši, od kukavičluka do odlučnosti koja poprima sudbinski karakter, nepromišljene impulse mladalačkih odluka u kojima prepoznajemo znak nadolazeće pogibije, kao i tanane putanje polnih predodređenja, koje se postavljaju kao kontrast u odnosu na visoko postavljenu etiku dužnosti, navodi se u obrazloženju nagrade.

"Olujić spaja veštinu zapleta i intrige sa reljefnim likovima i duhovnom situacijom modernog vremena i dala je izuzetno vredan doprinos kako književnoistorijskoj panorami naše proze tako i savremenom čitalačkom doživljaju", naglasio je žiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu