Grozdani Olujić nagrada "Bora Stanković"

Nagrada "Borislav Stanković" za 2017. godinu dodeljena je Grozdani Olujić za celokupno delo, sa posebnim osvrtom na prošlogodišnji roman "Preživeti do sutra", koji je objavila Srpska književna zadruga iz Beograda, saopštio je danas žiri.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Youtube Screenshot/ Pančevo RTV
Foto: Youtube Screenshot/ Pančevo RTV

Žiri, koji su činili prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar B. Laković i prof. dr Milo Lompar (predsednik), istakao je da "delo Grozdane Olujić, izuzetno značajno za različita područja srpske književnosti, obeležava posebnu tematsku i pripovednu modernizaciju srpske književnosti u šezdesetim godinama 20. veka".

Žiri naglašava i da je procenjeno da delo Grozdana Olujić "demonstrira nov pripovedni postupak, nov koncept oblikovanja likova, dramatične predstave o emancipaciji mladosti u odnosu na zatečene i okamenjene društvene i običajne odnose, lirizaciju proznog izraza koja počiva na životnom tempu gradskog čoveka, kao i problemske sadržaje životnih iskustava modernog čoveka".

Sva ta svojstva, kako se navodi u obrazloženju, prisutna su i u romanu "Preživeti do sutra".

"Neobična sudbina ovog rukopisa, koji je napisan još 1962. godine, ali je ostao neobjavljen preko pola veka, zbog nestandardnog tretmana istorijskih događaja vezanih za Drugi svetski rat, očitovala se i u okolnosti da je on doneo - danas - sasvim svež, originalan, umetnički svrhovit i delotvoran prozni izraz", ocenio je žiri.

Obeleživši napete i nijansirane odnose između članova jedne porodice, koji se prelamaju u dramatičnim okolnostima nemačke okupacije, Grozdana Olujić je opisala dalekosežna pomeranja u čovekovoj duši, od kukavičluka do odlučnosti koja poprima sudbinski karakter, nepromišljene impulse mladalačkih odluka u kojima prepoznajemo znak nadolazeće pogibije, kao i tanane putanje polnih predodređenja, koje se postavljaju kao kontrast u odnosu na visoko postavljenu etiku dužnosti, navodi se u obrazloženju nagrade.

"Olujić spaja veštinu zapleta i intrige sa reljefnim likovima i duhovnom situacijom modernog vremena i dala je izuzetno vredan doprinos kako književnoistorijskoj panorami naše proze tako i savremenom čitalačkom doživljaju", naglasio je žiri.

Aktuelno

"Pinokio" - 45 godina kreiranja maštovitijeg i srećnijeg sveta

U godini 1973, kada je na 45. dodeli Oskara najbolji film bio “Kum”, kada je obavljen prvi razgovor mobilnim telefonom koji je bio teži od kilograma, kada se gradila pruga Beograd-Bar i kada su se na jedinoj televiziji, Televiziji Beograd, prikazivale popularne serije "Kamiondžije“, "Pozorište u kući“ i "Neven“, mala grupa entuzijasta, predvoђena Živomirom Jokovićem, krenula je u avanturu da od mita o Pinokiju stvori živu radionicu sastavljenu od pesnika, slikara, muzičara, reditelja, glumaca.

Aktuelno subota 31.03. 11:20 Komentara: 0

Španski "Sky Circus" za kraj Beogradskog festivala igre

Performans pod vedrim nebom španske trupe "Sky Circus", koji će biti održan u četvrtak 5. aprila na platou iza Geozavoda, u okviru Belgrade Waterfront-a, na spektakularan način će obeležiti kraj 15. Beogradskog festivala igre, manifestacije koja se ove godine održava pod sloganom "Prestonica".

Aktuelno petak 30.03. 17:26 Komentara: 0

"Srbija kriva za Prvi svetski rat? Kakva glupost"

Film “Dugo putovanje u rat” reditelja Miloša Škundrića, majstorski dokumentarac snimljen u tradiciji najboljih BBC programa, imaće svetsku premijeru u petak, 30. marta od 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda, na 65. Martovskom festivalu. Uzbudljiviji od političkog trilera, napetiji od akcionog filma, ovaj istorijski dokumentarac nam, kroz autentične priče iz prošlosti, pomaže da razumemo zašto je Prvi svetski rat počeo.

Aktuelno četvrtak 29.03. 14:05 Komentara: 80
strana 1 od 38 idi na stranu