Vukosavljević: Reafirmisati kulturu čitanja

Ministar kulture u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević boravio je na tradicionalnom 19. po redu Salonu knjige i grafike u Pirotu i tom prilikom poručio da je ova manifestacija dokaz da i u manjim sredinama postoji dobra ponuda iz oblasti kulture.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar je dodao da je velika posećenost ovakvih manifestacija ohrabrujuća, zbog čega mora da se radi na reafirmaciji kulture čitanja u svim sredinama. Dodao je da će Ministarstvo kulture, ali i država pomoći one sredine koje ulažu u kulturu i razvijaju kulturni život u svojim sredinama.

"Vrlo velika ponuda knjiga, veliki prostor i veliki broj štandova pokazuje da čitalački ukus treba gajiti, da postoji interesovanje za knjige što je vrlo ohrabrujuća stvar i da kulturu čitanja moramo da reafirišemo i podstičemo kad god je to moguće i koliko je to moguće u svim sredinama", kazao je Vukosavljević.

Ocenio je da je ovaj 19. Salon knjiga u Pirotu dokaz da ova sredina brine o kulturi i da sa manje ili više napora organizuje manifestaciju kakvu nemaju ni mnogo veći gradovi.

"Ovo je deo jedne vrlo dobre kulturne politike i zaista čestitam svima koji su ovo organizovali", rekao je ministar. Dodao je da podatak da lokalna samouprava u Pirotu izdvaja devet odsto gradskog budžeta za kulturu svrstava Pirot u sam vrh gradova u Srbiji.

"To je takođe hvale vredna stvar. Mi moramo da stvaramo uslove u onim sredinama koje ulažu u kulturu i brinu o kulturi da stvaramo kao Ministarstvo, vlada i država uslove da se taj kulturni život još više razvija i da mi u pogledu propisa, zakona i drugih mera činimo sprovođenje takve kulturne politike lakšim i efikasnijim. Mi ćemo nastojati da gde god smo u prilici da pomognemo", rekao je Vukosavljević.

Tokom posete Pirotu, ministar je najpre imao sastanak sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem, nakon čega je obišao sve ustanove kulture u Pirotu - Dom kulture, Narodno pozorište, Narodnu biblioteku, Istorijski arhiv i Muzej Ponišavlja.

Aktuelno

Viva Vox i Bad Copy kompletirali listu za Arsenal fest

"Arsenal Fest 08", koji će biti održan 21, 22. i 23. juna u Kragujevcu, kompletirao je danas spisak izvođača i utvrdio satnicu na sve tri bine, pridruživši "Viva Vox" i "Bad Copy" imenima kakva su "Editors", "Texas", "The Kills", "Morcheeba", "Disciplin A Kitschme", Marki Ramon, "Letu štuke", "Let 3"...

Aktuelno utorak 22.05. 17:26 Komentara: 0

"Bata Stojković mi je jednom rekao..." / VIDEO

Očaravajućom scenskom energijom, maštovitošću, duhovitošću, studioznošću, iz uloge u ulogu, Nataša Ninković nadograđuje neosporan glumački dar i smelo i kreativno korača svojim umetničkim putem, primetio je žiri nagrade "Žanka Stokić", a poznata glumica naglašava da je svaka uloga za nju novi beli papir i da ne računa na uspehe.

Aktuelno ponedeljak 21.05. 12:59 Komentara: 11
strana 1 od 125 idi na stranu