Vukosavljević: Reafirmisati kulturu čitanja

Ministar kulture u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević boravio je na tradicionalnom 19. po redu Salonu knjige i grafike u Pirotu i tom prilikom poručio da je ova manifestacija dokaz da i u manjim sredinama postoji dobra ponuda iz oblasti kulture.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar je dodao da je velika posećenost ovakvih manifestacija ohrabrujuća, zbog čega mora da se radi na reafirmaciji kulture čitanja u svim sredinama. Dodao je da će Ministarstvo kulture, ali i država pomoći one sredine koje ulažu u kulturu i razvijaju kulturni život u svojim sredinama.

"Vrlo velika ponuda knjiga, veliki prostor i veliki broj štandova pokazuje da čitalački ukus treba gajiti, da postoji interesovanje za knjige što je vrlo ohrabrujuća stvar i da kulturu čitanja moramo da reafirišemo i podstičemo kad god je to moguće i koliko je to moguće u svim sredinama", kazao je Vukosavljević.

Ocenio je da je ovaj 19. Salon knjiga u Pirotu dokaz da ova sredina brine o kulturi i da sa manje ili više napora organizuje manifestaciju kakvu nemaju ni mnogo veći gradovi.

"Ovo je deo jedne vrlo dobre kulturne politike i zaista čestitam svima koji su ovo organizovali", rekao je ministar. Dodao je da podatak da lokalna samouprava u Pirotu izdvaja devet odsto gradskog budžeta za kulturu svrstava Pirot u sam vrh gradova u Srbiji.

"To je takođe hvale vredna stvar. Mi moramo da stvaramo uslove u onim sredinama koje ulažu u kulturu i brinu o kulturi da stvaramo kao Ministarstvo, vlada i država uslove da se taj kulturni život još više razvija i da mi u pogledu propisa, zakona i drugih mera činimo sprovođenje takve kulturne politike lakšim i efikasnijim. Mi ćemo nastojati da gde god smo u prilici da pomognemo", rekao je Vukosavljević.

Tokom posete Pirotu, ministar je najpre imao sastanak sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem, nakon čega je obišao sve ustanove kulture u Pirotu - Dom kulture, Narodno pozorište, Narodnu biblioteku, Istorijski arhiv i Muzej Ponišavlja.

Aktuelno

Gorčin Stojanović: Izgleda da od kancera umire sve neki dobar svet

"Usuđujem se da tvrdim da je taj trenutak na komemoraciji Nebojši Glogovcu u JDP-u jedan od ključnih, možda čak i prelomnih trenutaka za nešto što je šire od pozorišta, pa i kulture. To što se tamo tada desilo nije samo razmena ljubavne i ljudske energije koju nam je Gloša na neki način ostavio u amanet. Te dvadesetominutne ovacije, kolektivni jecaji, uzdasi, to se desilo podno velike Nebojšine fotografije, posle monologa 'Biti ili ne biti' iz Hamleta. Tih hiljadu ljudi doživelo je katarzu. Na neki način nas je Glogi dodirnuo", rekao je u intervjuu za novi broj Nedeljnik reditelj Gorčin Stojanović.

Aktuelno četvrtak 22.02. 14:55 Komentara: 9

Predstavljen mozaik u Hramu Svetog Save FOTO/VIDEO

U Hramu Svetog Save predstavljen je mozaik centrale kupola hrama, visine od 65 metara, koja je jedan od najvećih projekata mozačkog ukrašavanja u svetu. Prezentaciji mozaika su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov.

Aktuelno četvrtak 22.02. 11:15 Komentara: 32

Ivan Medenica dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović

Ivan Medenica, teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a, ovogodišnji je dobitnik nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović, a koja će mu biti uručena u utorak 28. februara u Jugoslovenskoj kinoteci, saopšteno je iz ove Fondacije.

Aktuelno sreda 21.02. 20:30 Komentara: 1

Balkanska akademija umetnosti počela sa radom

Balkanska akademija umetnosti, formalno osnovana krajem oktobra prošle godine u Bukureštu pod nazivom "Academia Balkanica Europeana", počela je sa radom, a među osnivačima su pisac Vladislav Bajac, kompozitor i akademik Isidora Žebeljan i reditelj Slobodan Šijan.

Aktuelno ponedeljak 19.02. 19:00 Komentara: 0
strana 1 od 100 idi na stranu