Vukosavljević: Reafirmisati kulturu čitanja

Ministar kulture u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević boravio je na tradicionalnom 19. po redu Salonu knjige i grafike u Pirotu i tom prilikom poručio da je ova manifestacija dokaz da i u manjim sredinama postoji dobra ponuda iz oblasti kulture.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2018.

16:33

Vukosavljević: Reafirmisati kulturu čitanja
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Ministar je dodao da je velika posećenost ovakvih manifestacija ohrabrujuća, zbog čega mora da se radi na reafirmaciji kulture čitanja u svim sredinama. Dodao je da će Ministarstvo kulture, ali i država pomoći one sredine koje ulažu u kulturu i razvijaju kulturni život u svojim sredinama.

"Vrlo velika ponuda knjiga, veliki prostor i veliki broj štandova pokazuje da čitalački ukus treba gajiti, da postoji interesovanje za knjige što je vrlo ohrabrujuća stvar i da kulturu čitanja moramo da reafirišemo i podstičemo kad god je to moguće i koliko je to moguće u svim sredinama", kazao je Vukosavljević.

Ocenio je da je ovaj 19. Salon knjiga u Pirotu dokaz da ova sredina brine o kulturi i da sa manje ili više napora organizuje manifestaciju kakvu nemaju ni mnogo veći gradovi.

"Ovo je deo jedne vrlo dobre kulturne politike i zaista čestitam svima koji su ovo organizovali", rekao je ministar. Dodao je da podatak da lokalna samouprava u Pirotu izdvaja devet odsto gradskog budžeta za kulturu svrstava Pirot u sam vrh gradova u Srbiji.

"To je takođe hvale vredna stvar. Mi moramo da stvaramo uslove u onim sredinama koje ulažu u kulturu i brinu o kulturi da stvaramo kao Ministarstvo, vlada i država uslove da se taj kulturni život još više razvija i da mi u pogledu propisa, zakona i drugih mera činimo sprovođenje takve kulturne politike lakšim i efikasnijim. Mi ćemo nastojati da gde god smo u prilici da pomognemo", rekao je Vukosavljević.

Tokom posete Pirotu, ministar je najpre imao sastanak sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem, nakon čega je obišao sve ustanove kulture u Pirotu - Dom kulture, Narodno pozorište, Narodnu biblioteku, Istorijski arhiv i Muzej Ponišavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: