Novi selektor i novi koncept JoakimInterFesta u Kragujevcu

Uz materijalnu i logističku podršku Kragujevca i Ministarstva kulture, JoakimInterFest bi trebalo za dve godine da se svrsta među tri najznačajnija međunarodna pozorišna festivala u Srbiji.

Kultura

Izvor: Z. Mišiæ

Četvrtak, 24.01.2019.

10:37

Novi selektor i novi koncept JoakimInterFesta u Kragujevcu
Foto: Z. Lazareviæ

Na konferenciji za medije u Skupštini Grada Kragujevca predstavljen je Slobodan Savić, novi selektor i umetnički direktor JoakimInterFesta, međunarodnog pozorišnog festivala koji će u oktobru ove godine prikazati svoje 14. izdanje. Predstavljanju novog selektora i novog koncepta JoakimInterFesta prisustvovali su član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić i direktor Knjaževsko-srpskog teatra Miloš Krstović, koji su dali bezrezervnu podršku Savićevoj zamisli.

Selektor je izneo novi koncept Festivala za naredne dve godine.

"Moja je namera da unesem korenite promene, pre svega u izboru predstava, jer na tom polju Festival treba podići na mnogo viši nivo. To podrazumeva selekciju bez mnogo kompromisa, dovođenje predstava koje su, na planu estetike, poetike i tematike, u tesnoj vezi sa savremenim umetničkim, pozorišnim i izvođačkim praksama", rekao je on.

Prema Savićevoj zamisli Festival se okreće međunarodnom karakteru, i neće više biti "nasumična revija beogradskih i drugih predstava".

"To ne znači da na njemu neće biti predstava iz Srbije, biće jedna, najviše dve", dodao je on.

Po mišljenu selektora, da bi JoakimInterFest postao relevantan domaći i međunarodni pozorišni događaj neophodne su korenite promene ne samo u konceptu i selekciji nego na svim poljima. Savić je najavio i reviziju nagrada, novi total-dizajn, od kataloga, do aktivnog pristupa medijima, sponzorima, budućim donatorima i prijateljima Festivala.

U novoj koncepciji JoaimInterFest bi trebalo da prikaže predstave za koje će biti zainteresovana i takozvana obična, ali i stručna publika, u Kragujevcu i šire.

"Pozorište, pre svega, postoji zbog publike. Nastojaću, što je vrlo teško ali i izazovno, da pomirim kasu i estetiku", najavljuje Savić, dodajući da bi značajan deo Festivala trebalo da čine i predstave naših autora koji rade u inostranstvu, kako bi njihov rad bio vidljiviji u Srbiji.

Za početak, na 14. JoakimInterFestu usredsredićemo se na region, ali ne samo na zemlje bivše Jugoslavije već i na Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, Italiju...U kontaktima sam sa pozorištima iz Sankt Peterburga, Berlina, Izraela...Otom potom.

"Mi već sada razmišljamo i o jubilarnom, 15. festivalu. To je praksa odgovornog rada i planiranja u Evropi, a biće i kod nas. Moja je namera da do oktobra 2020, bez ikakve pretencioznosti, ovaj festival pozicioniramo među tri najvažnija međunarodna pozorišna festivala u Srbiji", ističe novi selektor.

Naravno, svestan je da bez odgovarajuće, stabilne finansijske potpore nije moguće napraviti ozbiljan pozorišni festival.

"Moralnu podršku već imam, ostaje pitanje novca. Konkretno, JoakimInterFest predstojeće jeseni nije moguće organizovati bez, minimum, osam miliona dinara. Dobio sam uveravanja od gospodina Bjeletića da će Kragujevac podržati ovakvu umetničku i finansijsku koncepciju festivala. Kragujevac to može jer je privredno središte Centralne Srbije, univerzitetski i kulturni centar. Grad takvih kapaciteta može i treba da podrži ovakav festival, a on će to vratiti građanima na mnoge, nematerijalne načine. Misija festivala nije da bude veseli cirkus koji će protutnjati gradom sedmicu dana. Festival treba da pokaže publici šta su to savremene pozorišne prakse, šta je to što se događa u savremenom pozorištu na planu glumačke igre, režije, estetike, poetike... Misija festivala je da edukuje i privuče publiku, a to je moguće samo dobrim, kvalitetnim predstavama", objasnio je Savić.

U ostvarivanju tog cilja neophodna je i veća podršku resornog ministarstva i drugih subjekata.

"Očekujem da sa novom koncepcijom Ministarstvo kulture izdašnije i odlučnije materijalno podrži Festival, a to očekuje i grad Kragujevac. Predstave koje će biti prikazane na narednom JoakimInterFestu će potvrditi da ne govorimo napamet. Ovo je grad "Fijata", "Simensa" i mnogih drugih jakih preduzeća. Oni, takođe, treba aktivnije da budu uključeni u Festival, zaključio je Savić, ilustrujući to primerom da najmanje trećina budžeta BITEFA potiče od sponzora i donatora.

Novi selektor JoakimInterfesta, Slobodan Savić, ugledni je pozorišni kritičar, novinar, urednik u Kulturno-umetničkom programu Televizije Srbije, pokretač i autor kultnog serijala "Čitanje pozorišta". Selektor, moderator okruglih stolova kritike, predsednik i član žirija na domaćim i međunarodnim pozorišnim festivalima.

Međunarodni pozorišni festival JoakimInterFest održava se u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru od 2006. godine. Za proteklih trinaest godina na njemu je izvedeno preko 130 predstava u kojima je učestvovalo oko 800 umetnika iz tridesetak zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: