63. Međunarodni sajam knjiga: Svi hitovi Samizdata B92

Prvog dana 63. međunarodnog beogradskog sajma knjiga, na štandu Samizdata B92, najprodavanija knjiga bila je zbirka priča Ivana Tokina "M2 Multiverzum".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

17:15

63. Međunarodni sajam knjiga: Svi hitovi Samizdata B92

"M2 Multiverzum" je zbirka kratkih priča objavljivanih od 2015. do 2018. godine u časopisima i na sajtovima. Tokin je pisac čija se proza čita u jednom dahu, kao poezija. Ona je duboko intimistička, svedena, utišana.

Tokin opaža, čuje, prepoznaje, prepričava nam jedan mikrosvet do koga mi sami ne uspevamo lako da dođemo, i čini to nepretenciozno, bez namere i toplo.

Tokin je do sada objavio roman "Najnormalniji čovek na svetu", zbirku kratkih priča "Molekuli", pesme u zbirci "Troje" i knjigu "Pas".
Osim ove knjige, Samizdat je za Sajam pripremio i sledeće zanimljive naslove:

Drugu knjigu ruske hit autorke Guzelj Jahine, "Deca Volge", o životu nemačkih kolonizatora u Rusiji.

Izuzetnu knjigu Elif Šafak "Crno mleko", o majčinstvu, uspehu, nadvladavanju postporođajne depresije.

"Jugoslavija - mir, rat i raspad", koja obuhvata sve tekstove Noama Čomskog, vezane za događaje u Jugoslaviji, najnovije je delo ovog autora.

Rišard Kapušćinski sa izuzetnim pričama o Africi, u Poljskoj je već objavljeno preko deset izdanja ove knjige: "Ebanovina - Moj afrički život".

"Oslobođena" Brižit Makron, autorke Mael Bren, odlična je knjiga o ljubavi, vezi starije partnerke i mnogo mlađeg partnera, što je tema opterećena stereotipima, a kada se tome doda političko aktiviranje, politički padovi zbog tog "hendikepa" i pretvaranja istog u dobitni element u usponu mladog novog evropskog lidera, dobar je uvod u posetu Makrona Srbiji.

Skandinavski hit ove godine svakako je Knjiga Niklas Nat o Daga "1793".

Maroko kao gost domaćin ovogodišnjeg Sajma ima posebno mesto i u produkciji Samizdata, kroz društveno aktuelan, više evropski nego afrički, kratak roman "Nepokorena" Fuada Laruia, Marokonca po rođenju, koji objavljuje na francuskom jeziku.

Hit knjiga je i najnoviji roman Huana Hozea Miljasa "Nek niko ne spava", objavljen ove godine u Španiji.

Za sam sajam stigao je takođe i najaktuelniji Aleksandar Mekol Smit, sa knjigom "Tiha strana strasti".
Prošlogodišnji hit "Čudesna moć hormona" Sanje Toljan ove godine doživeo je evoluciju kroz knjige "Muškarci u hormonskoj ravnoteži" i "Žene u hormonskoj ravnoteži".

O budućnosti Evrope nadahnuto piše najbolji mislilac regiona Ivan Krastev, u knjizi "Posle Evrope".

Tradicionalno, Samizdat prati rad Naomi Klajn, kroz najnoviju knjigu "Nije dovoljno reći ne".

Prepiska Dž. M. Kucija i Pola Ostera "Ovde i sada", i Kucijeva knjiga "Isusovo školovanje" su takođe noviteti u ovoj godini.

Karen Fosum sa dve knjige "Crne sekunde" i "Ne osvrći se" predstavlja društveno angažovanu kriminalističku literaturu Norveške.

Zagonetna i otkrivajuća "Skrivena ljubav" predstavlja antologiju homoerotskih motiva u savremenoj arapskoj književnosti.

Olaf Olafson je napisao još jedan sjajan roman, a Samizdat preveo i objavio "Samo jedan korak od sna".

Na štandu Samizdata je po vrlo povoljnim cenama moguće nabaviti i biografiju Marine Abramović "Prolazim kroz zidove", izuzetno štivo, u susret regionalno značajnoj retrospektivi u Muzeju savremene umetnosti.

Knjiga "Čuvarkuće, udovice pisaca" Aleksandru Đuričiću je u međuvremeno donela nagradu "Dejan Medaković".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: