Marojević: U Srbiji vlada javašluk

U Srbiji danas vlada javašluk i nikoga preterano ne uzrujava što sprsko društvo napreduje ka svojoj totalnoj duhovnoj propasti, smatra pisac Igor Marojević.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2011.

13:32

Default images

Marojević je ocenio da u "srpskoj tranziciji 21. veka" dolazi do neviđenih mešavina proevropskog i retrogradnog bez ikakve kontrole neke više instance.

"To nije haos, jer je haos uređeno stanje u odnosu na javašluk", rekao je on.

"Sve to nikoga preterano i ne uzrujava i odlično je što je sve to tako i srpsko društvo treba da napreduje ka svojoj totalnoj duhovnoj propasti".

Marojević, koji je dobitnik nagrade "Borislav Pekić" za roman "Žega", naveo je i da je stanje duha u Srbiji takvo da se može pomisliti da je neko došao na zaključak da se ni kulturom ni duhom u Srbiji ne bi trebalo baviti dok ne prođe tranzicija.

"Postoji duh vremena i lokalno vreme. Ovde vlada duh lokalnog vremena što se može videti u svakom trenutku kada nagradu dobije neki od savremenih srpskih pesnika sa prelaza iz 20. u 19. vek kao što su Matija Bećković i Rajko Petrov Nogo", rekao je Marojević.

Govoreći o budućnosti Srbije, Marojević je ocenio da je mladež u Srbiji u velikoj većini potpuno obrnuta od uvrežene predstave o mladeži koja se shvata kao progresivni, avangardni sloj društva.

"Ovde u Srbiji kada god neko prebije nekog stranca ili ubije, ili kada želi da ispruži policajca ili ako napadne ljude drugačijeg polnog opredeljenja, apriori se uperi prstom na mladež i neće biti greške u proceni", rekao je autor romana "Šnit" i "Majčina ruka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: