Marojević: U Srbiji vlada javašluk

U Srbiji danas vlada javašluk i nikoga preterano ne uzrujava što sprsko društvo napreduje ka svojoj totalnoj duhovnoj propasti, smatra pisac Igor Marojević.

Izvor: Tanjug
Podeli

Marojević je ocenio da u "srpskoj tranziciji 21. veka" dolazi do neviđenih mešavina proevropskog i retrogradnog bez ikakve kontrole neke više instance.

"To nije haos, jer je haos uređeno stanje u odnosu na javašluk", rekao je on.

"Sve to nikoga preterano i ne uzrujava i odlično je što je sve to tako i srpsko društvo treba da napreduje ka svojoj totalnoj duhovnoj propasti".

Marojević, koji je dobitnik nagrade "Borislav Pekić" za roman "Žega", naveo je i da je stanje duha u Srbiji takvo da se može pomisliti da je neko došao na zaključak da se ni kulturom ni duhom u Srbiji ne bi trebalo baviti dok ne prođe tranzicija.

"Postoji duh vremena i lokalno vreme. Ovde vlada duh lokalnog vremena što se može videti u svakom trenutku kada nagradu dobije neki od savremenih srpskih pesnika sa prelaza iz 20. u 19. vek kao što su Matija Bećković i Rajko Petrov Nogo", rekao je Marojević.

Govoreći o budućnosti Srbije, Marojević je ocenio da je mladež u Srbiji u velikoj većini potpuno obrnuta od uvrežene predstave o mladeži koja se shvata kao progresivni, avangardni sloj društva.

"Ovde u Srbiji kada god neko prebije nekog stranca ili ubije, ili kada želi da ispruži policajca ili ako napadne ljude drugačijeg polnog opredeljenja, apriori se uperi prstom na mladež i neće biti greške u proceni", rekao je autor romana "Šnit" i "Majčina ruka".

Knjige/Stripovi

Predstavljena knjiga Ž. Lauševića

Autobiografija jednog od najboljih glumaca njegove generacije Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad", u izdanju kompanije "Novosti", predstavljena je 29. novembra u prepunom Muzeju Jugoslovenske kinoteke u prisustvu njegovih brojnih kolega i prijatelja.

Knjige/Stripovi utorak 29.11. 16:04 Komentara: 7

Dvogodišnjica smrti Milorada Pavića

U sredu 30. novembra na spomenik Miloradu Paviću u Tašmajdanskom parku vence će položiti, osim porodice, predstavnici izdavačke kuće Dereta i predstavnici ambasade Azarbejdžana u Beogradu, zemlje koja je i podigla spomenik srpskom piscu.

Knjige/Stripovi utorak 29.11. 13:39 Komentara: 4

Dela Branka Miljkovića do 2014.

Odbor za obeležavanje 80. godišnjice od rođenja Branka Miljkovića (1934-1961) ima za cilj izdavanje celokupnih dela ovog srpskog pesnika koja treba da budu objavljena do 2014. godine, rekao je predsednik odbora književnik Vidosav Petrović.

Knjige/Stripovi nedelja 27.11. 13:38 Komentara: 5
strana 1 od 29 idi na stranu