Koncerti pod vedrim nebom više nisu toliko povoljni: Cene ulaznica su poput jedne plate

Masovnim festivalima Rok na ringu i Rok u parku u Nemačkoj je započela ovogodišnja sezona open-air festivala. Cene ulaznica su drastično porasle što se delom odrazilo i na prodaju.

Izvor: DW Nemačka
Podeli
Foto: EPA-EFE/Marta Perez
Foto: EPA-EFE/Marta Perez

Skoro 300 evra za festivalsku ulaznicu, to je za mnoge jednostavno previše novca. Ulaznica za najveće nemačke open-air festivale, Rok na ringu i Rok u parku ove je godine čitavih 70 evra skuplja nego prošle. To je unprkos atrakcijama poput Foo Fightersa, Kings of Leon ili domaćih zvezda poput Toten Hosen, mnogima previše za nekoliko dana zabave.

30 posto više cene

Cene su skočile za sve festivale koje će se ove godine održati u Nemačkoj. U proseku su cene karata porasle za 30 posto u poređenju s prošlom godinom.

Poznati hevi metal festival Vaken je takođe drastično povećao cenu. Festivalska ulaznica sada je 299 evra. Doduše ove godine će fanovi za tu cenu dobiti četiri umesto tri dana zabave.

Festivali Hurricane/Southside su sa svojim ovogodišnjim atrakcijama poput bendova Queens of the Stone Age i Muse oko 30 evra skuplji nego prošle godine i traže 260 evra.

Kao jedan od razloga navode i drastično povećane troškove što se pre svega odnosi na osoblje. Tehničarima, obezbeđenju i ugostiteljskim radnicima su plate porasle od prošle godine a time i troškovi za organizatore.

Ove godine, kako objašnjavaju organizatori, povećane su i gaže za bendove. „Mi se suočavamo s 45 posto većim troškovima nego prošle godine", kaže portparolka festivala Rok am ring/park Karolin Hitcinger.

Uprkos tome predstavnici struke smatraju da bi bilo štetno sve povišene troškove prebaciti na posetioce. „To šteti čitavoj branši. Gosti koji se istroše na velikim festivalima više neće moći da tako često idu na manje koncerte a to je loše za sve", kaže Bernd Šveajar iz Saveza za popularnu kulturu Bavarske.

Astronomske cene, manje posetilaca

Pritom treba reći i da su cene za koncerte zvezda poput Madone ili Eltona Džona postale astronomske. Za koncerte Madone u novembru ove godine redovne cene ulaznica su išle i preko 1.000 evra za tzv. VIP mesta.

Porast cena su neki osetili i po broju prodatnih ulaznica. Rok na ringu je prodao 20.000 ulaznica manje nego prošle godine.

No neki festivali poput Vakena, koji žive od kultnog statusa među obožavaocima nemaju problema s prodajom. 83.000 ulaznica za ovaj festival u severnonemačkoj provinciji je „planulo" odmah nakon puštanja u prodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu