Led Zeppelin pred sudom zbog optužbi za plagijat

Članovi legendarnog britanskog rok benda Led Zeppelin, gitarista Džimi Pejdž i pevač Robert Plant, pojaviće se u utorak pred sudom u Los Anđelesu kako bi se branili protiv optužbe da je njihova pesma "Stairway to Heaven" plagijat.

Izvor: Beta
Podeli
Robert Plant, Džimi Pejdž i Džon Pol Džouns (Foto: Gettyimages)
Robert Plant, Džimi Pejdž i Džon Pol Džouns (Foto: Gettyimages)

Led Zeppelin ukrao pesmu "Stairway to Heaven"?

Rok grupa Spirit, psihodelični bend iz Los Anđelesa koji je postigao zapažen uspeh, ali ne i internacionalnu slavu Led Zeppelin-a, tvrdi da je uvodna, melanholična gitarska melodija u pesmi "Stairway to Heaven" uzeta iz njihovog instrumentalnog komada "Taurus", objavljenog 1968. godine.

Pokojni gitarista grupe Spirit Rendi Volf, poznat pod scenskim imenom Rendi Kalifornija, koji se utopio 1997. godine, za života nije pokrenuo postupak dokazivanja plagijata, a tužbu je podneo njegov zastupnik Majkl Skidmor.

"Ako poslušate te dve pesme, sami možete prosuditi da je u pitanju krađa. Ti tipovi su zaradili milione dolara i nikada nisu rekli 'hvala' niti ponudili da plate, a to je veoma bolno", izjavio je Rendi Kalifornija za jedan časopis neposredno pre smrti.

Federalni sud ni posle dve godine nije presudio da li je "Stairway to Heaven" plagijat, ali je procenio da ima dovoljno činjenica za otvaranje postupka. Sudija Gari Klausner naveo je da se dve strane sukobljavaju oko ključnog pitanja - da li je Led Zeppelin mogao imati pristup "Taurusu" pre nego što je snimio "Stairway to Heaven" 1971. godine.

Bend Led Zeppelin svirao je kao predgrupa na prvom koncertu Spirita u SAD, 26. decembra 1968. godine u Denveru, u američkoj državi Kolorado. Robert Plant, Džimi Pejdž i klavijaturista Džon Pol Džouns podneli su sudu izjavu u kojoj potvrđuju da nikada nisu imali muzičkog dodira sa Spiritom niti su slušali njegovu muziku.

Plant i Pejdž prisustvovali su prvom ročištu prošlog utorka i izjavili da se molska sekvenca kojom počinje "Stairway to Heaven" vekovima koristi u muzici, a da se u tužbi ne pominje ostatak te numere, koja traje oko osam minuta.

U tužbi, podnetoj sudu u Pensilvaniji, takođe se navodi da je Led cepelin u svojim pesmama više puta koristio kompozicije bluz autora i da za to nikada nije platio, a kao sporni, pominju se hitovi "Whole Lotta Love" i "Babe I'm Gonna Leave You".

Sud je odbacio tvrdnje Led Zeppelin-a da su optužbe zastarele, navodeći da je nova, remasterizovana verzija pesme "Stairway to Heaven" izašla 2014. godine. Taj postupak samo je jedan u nizu medijski propraćenih optužbi za plagijat u muzičkoj industriji.

Porodica soul legende Marvina Geja dobila je prošle godine odštetu od sedam miliona dolara (kasnije smanjenu na dva miliona) od muzičara Robina Tika i Farela Vilijamsa, čija je pesma "Blurred Lines" plagijat čuvenog Gejovog hita "Got to give up".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 33 idi na stranu