FLU: Izložba za 75. rođendan

Fakulteti likovnih umetnosti osnovan je 1937. godine i neprekidno radi već 75 godina, a tim povodom će biti organizovana spektakularna izložba radova svih 123 profesora koji su to bili u proteklom periodu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

09:22

Default images

Profesor FLU i urednik kataloga-monografije "Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1937 - 2012" u izdanju FLU i JP "Službeni glasnik" Mileta Prodanović je na konferenciji za novinare u Dekanatu FLU predstavio tim koji je organizovao proslavu. Osim njega su još prof. dr Ivana Simonović direktorka Muzeja Cepter u kome će biti jedan deo izložbe i umetnička direktora FLU i kustos cele izložbe Bojana Burić kojoj su asistirale Olivera Erić i Jelena Spaić

Prema rečima Prodanovića odlučeno je da izložba bude organizovana u prostoru Muzeja Cepter, Kući legata i Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

Izložba, koja će biti otvorena u petak 30. novembra, sukcesivno, od 18 časova u Muzeju Cepter, gde će biti zvanični deo, zatim u Kući legata i na kraju postavka na Kalemegdanu, obuhvata: u prvom prostoru radove osnivača Likovne akademije/fakulteta i nosi radni naslov "Tradicionalisti i modernisti", drugi je rezrvisan za sledeću generaciju i nazvan je "Odnos apstraktnog i figurativnog", dok je treći naslovljen "Ka postmodeni i dalje" i stiže do najmlađe generacije profesora.

Beogradska publika će u tri prostora do 24. decembra a u Muzeju Cepter do 13. januara 2013. imati priliku da vidi skoro 300 radova koji čine važan deo srpske i jugoslovenske likovne umetnosti 20. i 21. veka, kao i radove nastavnika koji danas čine ovu instituciju.

Cilj izložbe i prtećih programa koji obuhvataju promocije knjiga, predavanja, monogrtafija i na kraju će 21.decembra biti predstavljena monogrtafija/katalog ove jedinstvene smotre.

Kako je istakla kustos Burić, ovim se želi načiniti rezime dosadašnjeg rada ove visokoškolske ustanove ali i da se pruži jasna slika kakve vrednosti su proizašle iz nje, jer posle osnivača, koji su se obrazovali izvan zemlje, ostali profesori su ponikli u ovoj sredini.

Odabrani su najreprezentativniji radovi svakog od pedagoga koji su iznedrili generacije slikara, vajara, grafičara, pozajmljeni iz kolekcije FLU, svih muzeja pa i privatnih kolekcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: