Mileta Prodanović u galeriji KCB-a

Izložba "Altera pars" Milete Prodanovića biće otvorena 23. februara u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (KCB).

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.02.2011.

09:01

Default images

Naziv izložbe - "Altera pars" (Audiatur et altera pars - Neka se čuje i druga strana) je ujedno komentar na aktuelno shvatanje umetničke produkcije, najčešće tumačene iz jednog ugla, ali i na postupak rada, zasnovanog na medijskom dvojstvu (fotografsko - slikarskom) materijala koji se izlaže, navedeno je u saopštenju iz Kulturnog centra Beograda.

Prodanović u svojim delima, koja će do 13. marta biti izložena u Likovnoj galeriji, u prvi plan ističe povratak osnovnom u umetnosti: radosti stvaranja, poigravanju materijalom, oblikom, ritmom.

Izložene su fotografije fragmenata gotičke fasade katedrale u Orvietu i uvećani detalji draperija sa italo-vizantijskih slika, a njihova posebnost je, kako je navedeno u saopštenju, u suptilnom prelasku i povezivanju fotografskog predloška sa ručno rađenom slikarskom intervencijom.
MIleta Prodanoviæ - Roman bez reèi
Tokom tri decenije bavljenja vizuelnom umetnošću, Prodanović je stvorio višeslojan umetnički opus, koji mu je omogućio da se bavi sasvim različitim pristupima i rukopisima, da bude i "angažovan" i "neangažovan", ističu iz KCB.

Njegove izložbe izazivale su kontroverze, koje se nisu ticale samo kritičkog prosuđivanja njegovog dela, već su bile povod za ozbiljna i po posledicama dalekosežna preispitivanja aktuelnih odnosa, stanja i procesa u svetu likovnih umetnika i njihovog rada u određenom političkom trenutku.

Prodanović (52) je studirao arhitekturu i slikarstvo, magistrirao i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde od 1990. predaje.

Izlagao je u zemlji i inostransvu, uključujući i Bijenale u Veneciji, a od 1983. objavljuje prozu, eseje iz oblasti vizuelnih umetnosti i publicistiku.

Ovogodišnji je dobitnik nagrade Fonda "Todor Manojlović" za moderni umetnički senzibilitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: