Serija o "čudu od deteta" već najgledanija: U čemu je tajna?

Nova mini-serija "Damin gambit" (Queen's Gambit), bavi se životnim putovanjem jedne mlade šahistkinje. Možda na prvi pogled ne zvuči preterano zanimljivo, ali nije bez razloga najgledanija na striming platformi Netflix.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/Rich Polk
Foto: depositphotos/Rich Polk

Inače, serija je snimljena po romanu Valtera Trevisa, i pripoveda priču o vrtoglavom usponu "čuda od deteta", šahitskinje Elizabet Harmon, u sam vrh ove igre "rezervisane", pre svega, za muškarce.

Anja Tejlor Džoj, glumica koja tumači lik Bet Harmon, dobila je mnoge pozitivne kritike zbog načina na koji je odglumila u ovoj seriji, a možda je još važnije što su se među impresioniranima našli šahisti iz stvarnog života.

Tako je, na primer, francuski velemajstor Entoni Virig rekao da je ova serija "nešto najbolje što je ikada odgledao o šahu", a slično misli i Bahar Kuatli, predsednik francuskog šahovskog saveza, prenosi Indeks.

Ovo ne bi trebalo da nas čudi toliko, s obzirom na to da se "tajna uspeha" verovatno krije u stručnim savetnicima - to su bili bivši svetski prvak i jedan od najboljih šahista u istoriji Gari Kasparov, kao i Brus Pandolfini, koji se smatra najboljim američkim učiteljem šaha.

Lik Bet Harmon, inače, delimično je inspirisan Bobijem Fišerom, američkim čudom od deteta koji je postao svetski prvak 1972. godine u "meču veka" sa sovjetskim šahistom Borisom Spaskim održanim usred Hladnog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu