Preimenovana kategorija Oskara "najbolji strani film"

Kategorija Oskara najbolji strani film preimenovana je u u međunarodni igrani film, saopštila je američka Akademija filmskih umetnosti i nauka (AMPAS).

Kultura

Izvor: hina

Sreda, 24.04.2019.

10:23

Preimenovana kategorija Oskara
Foto: Gettyimages

"Primetili smo da je naziv 'strani' zastareo unutar globalne filmske zajednice", rekli su kopredsedavajući Odbora za međunarodni igrani film Leri Karazevski i Dajen Vejerman.

"Mi smatramo da međunarodni igrani film bolje predstavlja ovu kategoriju i promoviše pozitivan i uključiv pogled na film i umetnost filma kao univerzalno iskustvo", dodali su.

Akademija je istakla da se ne menja nijedno pravilo, niti uslov za postojeću kategoriju, osim što će u uži izbor za nagradu ulaziti 10 filmova.

Istaknuti dobitnici Oskara za najbolji strani film, kategorije koja je uvedena 1957. godine, su filmovi "La Vita e' bella" ("Život je lep") Roberta Beninjija, "Le charme discret de la bourgeoisie" ("Diskretni šarm buržoazije") Luisa Bunjuela i "Das Leben der Andern" ("Život drugih") Floriana Henkela fon Donersmarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: