Na listi nominovanih reditelja za Oskara ponovo nema nijedne žene

Nominacije za prestižnu filmsku nagradu Oskar objavljene su pre nekoliko dana, a na listi nominovanih za najbolju režiju ponovo nema nijedne žene.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

U filmovima "Roma" i "Miljenica" koji imaju najveći broj nominacija, žene imaju ključnu ulogu, ali sasvim je druga priča kada je reč o nominacijama za Oskara za najbolju režiju.

Liz Taker, direktorka organizacije Žene na filmu i televiziji u Velikoj Britaniji, rekla je za BBC da je nedostatak žena koje su nominovane u kategoriji za najbolju režiju "beskrajno razočaravajući".

"To samo pokazuje koliko je još posla pred nama. Razočaravajuće je kako Akademija filmskih umetnosti i nauka ponovo nije prepoznala vrhunskih rad", rekla je Takerova.

U 91-godišnjoj istoriji Oskara, samo pet žena bilo je nominovano u kategoriji za najbolju režiju.

Nakon ovogodišnjih nominacija mnogo se govorilo o tome kako rediteljkama treba odati priznanje, ali samo na osnovu zasluga, a ne zbog ravnoteže.

Ipak, Liz Taker naglašava da joj je teško da poveruje da je po zaslugama samo pet žena ikada bilo nominovano u kategoriji za najbolju režiju.

"Mi ne tražimo nikakvu posebnu ulogu. Niko ne osporava da su filmovi koji su nominovani u kategoriji za najbolje sjajni, ali da li su oni najbolji filmovi?", upitala je ona, prenosi portal Klix.ba.

U prošloj godini su samo četiri od 100 najboljih filmova u SAD režirale žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 37 idi na stranu