Najveći srpski glumac prezirao glumu: "Dokle, Pajo, dokle?!"

Pavle Vuisić, pesnik zatvoren u telu velikog glumca, zarobljen u društvu i sistemu koje nije podnosio, porobljenu profesiji koju je prezirao.

Podeli
Foto: Youtube Screenshot/Luftika
Foto: Youtube Screenshot/Luftika

Poput Leke Bankrota iz serije "Više od igre", samo jednog od likova po kojima ćemo ga pamtiti, život je živeo da bi trošio, a trošio je da bi miran umro i konačno bio spokojan.

I baš kao Leka Bankrot, koji je za života priredio slavlje u čast svoje smrti, raspodelio šta ima i mirno seo za astal svoje kafane i sa ispruženom rukom stegnutom u šipak dočekao Nemce koji su aprila 1941. ušli u zamišljenu Gradinu, i život Pavla Vuisića kao da je ceo bio u stvari njegov oproštaj, i za života je raspodelio sve materijalno što mu je ostalo, samo što njegov šipak nije bio upućen Nemcima, kojih te 1988. kada je napustio ovaj svet više nije bilo, već političkom sistemu kog se gnušao i pomalo glumi koju nije podnosio.

Da, veliki, možda i najveći, glumac komunističke Jugoslavije nije podnosio ni komunizam - ni glumu.

Pavle Vuisić je zbog više saplitanja u životu završio kao glumac. Išao je svojevrsnom linijom manjeg otpora.

"Nisam mu ja rekla da mora da glumi. Ali jesam mu rekla da ako hoće da živimo, da mora da radi. A šta će da radi, to nije bitno. A glumu uopšte nije podnosio. Uvek je bio ironičan prema stvarima koje je radio. Dobio bi neki tekst, pročitao bi, zalupio korice i ironično rekao: 'Snažna stvar'", rekla je za Nedeljnik Pavlova supruga Mirjana.

U Pavlovoj arhivi postoji i poruka koju je sebi ostavio. Mirjana je lično kucala tu poruku dok je Pavle diktirao...

"Paja sebi postavlja pitanje: E, pa dokle ćeš, Pajo, dozvoljavati sebi bavljenje jednim poslom, odvratnim i ponižavajućim, dokle zbog love, od koje u stvari nikakve koristi nemaš. Dokle???"

Ona je za aktuelni broj Nedeljnika govorila zašto je veliki glumac mrzeo komunizam i komuniste, kako je jednom kidnapovan i odveden na prijem kod Tita, kako mu je Milovan Đilas prekinuo novinarsku karijeru, zašto je izbačen sa Pravnog fakulteta, kako jednom nije izdržao i ušao u konflikt sa Krcunom.

Govorila je i o teškom životu u Beogradu prvih posleratnih godina i sve o njegovoj unutrašnjoj drami - kako zbog društvenog uređenja koje nije podnosio, tako i zbog profesije koju je - prezirao. Unutrašnja patnja velikog glumca bila je toliko jaka da je pred kraj života, kada je bolest uzela maha bio blizu odluke o samoubistvu...

Potresnu priču o velikom srpskom glumcu čitajte u novom Nedeljniku koji je na kioscima od 6. jula.

Izvor: Nedeljnik.rs

Film/TV

Filmovi Soni studija ekskluzivno na Festu 2018

Filmski naslovi Advokat, Jahač, Putovanje života i trenutno najatraktivniji naslov Skrivena ljubav koji nam stižu iz holivudskog studija Soni na ovogodišnjem međunarodnom festivalu FEST 2018 imaće svoje premijerne i jedine projekcije jer se ovi filmovi neće naći na repertoaru domaćih bioskopa po završenom festivalu.

Film/TV četvrtak 22.02. 13:10 Komentara: 0

Sutra počinje 46. Fest

Međunarodni filmski festival - Fest, 46. po redu, počinje sutra, a do 4. marta biće prikazano 116 filmova u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Film/TV četvrtak 22.02. 11:50 Komentara: 0
strana 1 od 1497 idi na stranu