Da li je Ceca veći „hit“ od Marine Abramović?

„Clio rijaliti šou“ nastavljen je 5. septembra u Mikser hausu razgovorom čija je tema bila „Zvezde u potrošačkom društvu“. Da li je Ceca veća zvezda od Marine?

Izvor: B92

Petak, 06.09.2013.

16:48

Default images

Sagovornici voditeljke Lune Lu bili su novinarka Snežana Dakić Mikić, reditelj Aleksandar Mandić i vlasnik marketinške agencije „Komunis“ Ivan Stanković.

Kao i prethodne večeri razgovor je tekao pod nadzorom Velikog brata, u liku reditelja Ivana Lalića koji se povremeno uključivao u debatu provocirajući goste komentarima i pitanjima.

Uz prisećanje na vremena kada su muzičari poput Litl Ričarda, Reja Čarlsa ili, nešto kasnije, Dejvida Bouvija, izazivali divljenje mladih generacija, učesnici „Clio rijaliti šoua“ su ocenili da većini savremenih zvezda fali autentičnost.

Pozivajući se na knjigu Maje Vukadinović „Zvezde supermarket kulture“, povodom koje je i upriličen susret u Mikser hausu, Snežana Dakić je istakla da su današnje zvezde najčešće „poznate samo po svojoj poznatosti“, dok se Aleksandar Mandić prisetio „zlatnog doba“ televizije, kada su zvezde mogle da budu samo sadržajne, talentovane ličnosti.
„Niko nije postao zvezda u vreme Televizije Beograd samo zato što je zvezda, morao je nešto da donese“, rekao je Mandić.

Snežana Dakić je ukazala na primer savremenih pevačica od kojih mnoge uopšte ne umeju da pevaju i nemaju sluha, ali su svojim privatnim životom uspele da privuku pažnju javnosti. Autorka i voditeljka popularne emisije „Život u trendu“ čije je emitovanje počelo pre dvadesetak godina na Televiziji „Politika“, a sada se prikazuje na TV Pink, bila je zaprepašćena kada je dobila izveštaj o programskom rejtingu pošto je prvi put ugostila jednu folk pevačicu.

„Neverovatno je koliko skoči rejting kada dovedeš pevačicu poput Lepe Brene, Cece, Karleuše. To je deo savremenih zahteva publike. Nasuprot tome, moj kolega Ivan Ivanović mi je rekao da je emisija u kojoj mu je gošća bila čuvena konceptualna umetnica Marina Abramović imala ubedljivo najmanju gledanost otkako je počeo da vodi svoj šou“, rekla je Snežana Dakić.
Prema njenim rečima, danas je naprosto nemoguće odoleti emisijama poput rijaliti programa o porodici Kardašijan, u kojima se nižu scene „fenomenalnih tirkiznih mora“.

„Koliko god da su ti životi isprazni i banalni, oni su medijski primamljivi“, ocenila je Dakić.

„Rijaliti se najbrže prodaje jer ljudi imaju priliku da budu voajeri i da gledaju zvezde, da ih prate preko fejsbuka i tvitera... Ranije nije bilo žute štampe, nije bilo interneta, niti takvih emisija. Nismo čitali o tome kako, recimo, Đorđe Marjanović živi, kako šeta kucu, macu, kako se ljubi sa ženom...“, napomenuo je Ivan Stanković.

Prema njegovim rečima, jedan od fenomena koji prati savremenu estradu jeste pojava novih virtuelnih zvezda, poput Pokojne Mileve, koje vladaju društvenim mrežama. „Danas imamo na hiljade medija i kakofoniju informacija. Pitanje je koliko ljudski mozak može to da izdrži“, zaključio je Stanković.

Ipak, kako je naveo, i neukus ima svoje limite. „’Farma“ je imala nadrealne rejtinge, ali nisu mogli da napune svoje reklamne blokove, jer oglašivači nisu hteli da stave svoje oglase u takav kontekst. Preteralo se u blaćenju. Postoje neke granice! Oglašivači ne žele da budu vezani za taj kontekst“, rekao je Stanković.
Svoj sud o modernim medijskim zvezdama i uloge talentovanih umetnika u savremenom potrošačkom društvu dali su i kritičar i publicista Milan Vlajčić, reditelj Kokan Mladenović i spisateljica Natalija Dević. Publika je bila u prilici da pogleda njihove video izjave.

Gosti Mikser hausa večeras, 6. septembra, biće reditelj Nebojša Bradić, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović, novinar i publicista Milomir Marić i kolumnista Dragoljub Petrović. Razgovor će voditi direktorka programa B92 Ana Martinoli. Tema njihovog razgovora biće „Zvezde i tabloidizacija medija u Srbiji“.

Završno veče „Clio rijaliti šoua“ biće održano u subotu, 7. septembra. O medijskim ličnostima kao uzorima publike u Srbiji razgovaraće glumica Ana Sofrenović, profesorka Nada Popović Perišić, psiholog Žarko Trebješanin, istoričar Predrag Marković i slikar Kosta Bunuševac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: