Ko će u Nacionalni savet za kulturu

Vlada Srbije je 7. aprila, na predlog Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, predložila Skupštini Srbije četiri člana Nacionalnog saveta za kulturu koji se biraju na predlog Vlade čime je kompletiran spisak predloženih članova ovog tela.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2011.

15:45

Default images

Za članstvo u Nacionalnom savetu predloženi su režiser Goran Paskaljević, kompozitorka Isidora Žebeljan, književnik Mileta Prodanović i filmski producent Miroslav Mogorović. Početak rada Nacionalnog saveta jedan je od preduslova za uspešno sprovođenje Zakona o kulturi.

Zadatak Nacionalnog saveta biće pružanje stalne stručne podrške u očuvanju, razvoju i širenju kulture. Članovi Saveta biraju se na period od pet godina, a Savet će imati devetnaest članova.

Članovi se biraju iz reda istaknutih umetnika i stručnjaka u kulturi na predlog Vlade, iz redova zaposlenih u ustanovama kulture na predlog ustanova kulture čiji su osnivači Republika, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, i to po jedan član iz četiri preovlađujuće kulturne delatnosti: zaštita kulturnih dobara (muzeji, zavodi za zaštitu spomenika kulture, arhivi), scensko-muzička delatnost (pozorišta, muzičke institucije), bibliotekarstvo i kulturno-obrazovne delatnosti (centri za kulturu, istraživački centri, filmski centri, galerije).

Članove Saveta predložila su i reprezentativna udruženja, vodeći računa o zastupljenosti sledećih profila: književno stvaralaštvo i prevodilaštvo, likovne, primenjene umetnosti i fotografija, muzičko stvaralaštvo (kompozitori, izvođači) i dramsko stvaralaštvo (pisci, reditelji, glumci). Srpska akademija nauka i umetnosti i Univerzitet umetnosti takođe su predložili članove Nacionalnog saveta za kulturu, a to su učinili i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Članovi Nacionalnog saveta za kulturu analiziraće i davati mišljenje o stanju u kulturi u Republici Srbiji, sugestije u kreiranju kulturne politike, kao i predloge za razvoj i unapređenje kulturnih delatnosti. Takođe, članovi saveta će učestvovati u izradi predloga Strategije razvoja kulture i predlagati kriterijume za sticanje statusa istaknutog umetnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: