Incident tokom "Časa istorije"

Javno ispisivanje teksta "Čas istorije", na praznoj mermernoj ploči na zidu ispred ulaza Doma omladine, prekinuto je nakon intervencije obezbeđenja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

11:52

Default images

Umetnička akcija "Čas istorije" je realizovana 26. februara ispisivanjem poruke na praznoj ploči ispred službenog ulaza ispred Doma omladine, kao reakcija na praksu brisanja istorije koja se sprovodi u rekonstruisanom Domu omladine, saopštili su organizatori (umetnici Ana Vilenica, Saša Stojanović i Aleksa Golijanin).

Umetnici su intervencijom ponudili, kako saopštavaju, teme za diskusiju: kulturna produkcija, "alternativa“ kao prevara, brisanje istorije, komunističko nasleđe, lekcija SFRJ, obnova ljudskog elementa.

"Direktan povod za akciju je novo ideološko profilisanje Doma omladine nakon obnove i 'kolateralna šteta' brisanja istorije koja se dogodila uklanjanjem svih tragova obeležja iz prošlosti na fasadi ove institucije", navodi se u saopštenju umetnika.

Izvođenju akcije "Čas istorije" je prisustvovalo oko dvadeset osoba, prijatelja i kolega organizatora, a nakon ispisivanja, prisutni su izrazili svoju podršku potpisima na ploči ispod teksta.

Pred kraj akcije pojavili su se predstavnici Doma omladine protestujući, a ubrzo je stigla i policija. Organizatorima akcije su uzeta dokumenta, a zatim su obavešteni da se čeka na uviđaj. Nakon dvadesetak minuta patrola je obaveštena da za time nema potrebe, te su dokumenta vraćena, inicijatori akcije pušteni a osoblje Doma omladine se postaralo za uklanjanje teksta koji su umetnici u toku akcije ispisali na tabli, navodi se u saopštenju organizatora akcije "Čas istorije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: