Zatvara se Pergamski muzej u Berlinu

Pergamski muzej u Berlinu, jedan od najpopularnijih u Nemačkoj, zatvara se na oko četiri godine zbog renoviranja. Kompleks koji je zidan od 1910. do 1930. dominira Muzejskim ostrvom u srcu grada.

Izvor: dpa-prototype.de

Ponedeljak, 27.03.2023.

19:49

Zatvara se Pergamski muzej u Berlinu
Foto: pio3/Shutterstock

Iznenađujuću odluku o zatvaranju su saopštili Pruski fond za kulturno nasleđe i Savezna kancelarija za izgradnju i regionalno planiranje. Muzej čini pet zgrada i od 1999. godine je mesto svetske baštine Uneska.

Pergamski muzej obuhvata kolekciju iz stare Grčke i Rima, Muzej Bliskog istoka i Muzej islamske umetnosti. Godišnje ga poseti više od milion ljudi, a 2019. godine, poslednje pre pandemije, obišlo ga je 804.000 posetilaca, iako su neki delovi već bili zatvoreni zbog sanacije.

Prvobitni plan je bio da neki delovi muzeja budu otvoreni tokom velike rekonstrukcije, ali se on sada promenio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: