Tesla kao inspiracija umetnicima: "On je bio etički genije"

Šesti Beogradski kontrapunkt, koji je ove godine posvećen najpoznatijem srpskom naučniku Nikoli Tesli, održan je pre dva dana u prepunoj sali Makavejev u Jugoslovenskoj kinoteci od 14 do 17 časova, pod naslovom "Tesla: Inspiracija".

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2022.

08:21

Tesla kao inspiracija umetnicima:
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ovaj tradicionalni međunarodni skup i ove godine organizovao je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

"Danas imamo priliku da saznamo više o uticaju koji je delo čuvenog naučnika, Nikole Tesle, ostvarilo, prvenstveno u kulturi i umetnosti, ali i o tome kako su njegov lik i karijera inspirisali mnogobrojne stvaraoce u najraznovrsnijim segmentima društva", poručila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na otvaranju šestog "Beogradskog kontrapunkta".

"Sigurna sam da će učesnici ovog 'Beogradskog kontrapunkta' dati relevantan prikaz Teslinog uticaja na umetnost i stvaraoce. Ono što budemo danas čuli, poslužiće mnogobrojnim istraživačima u daljoj spoznaji njegovog lika i dela", napomenula je Gojković.
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja
Srpski fizičar Đuro Koruga istakao je da je Tesla bio jedan od srećnika čije je vreme došlo i on je kao takav izrastao u gorostasa: "Sada Tesla pobuđuje obične ljude što znači da dolazi vreme kada će etičke vrednosti koje je on imao, doći u fazu kada će početi da se realizuju".

Tesla je, razumejući medije u periodu u kom je živeo i stvarao, objavljivao članke koji su od tada do danas inspirisali umetnike, napomenuo je Dušan Jovović, vizuelni umetnik. „Izuzetna gravitacija koju Tesla ima i posle svoje smrti pojačava se i raste. Tesla nikada nije stavljao svoj rad iznad čovečanstva i to je ono što je naš svetionik."

Mlada i inovativna umetnica Danica Maksimović, autorka portreta Nikole Tesle od recikliranih materijala, koji je nazvala eko-portret i "moderni mozaik" otkrila je način na koji je stvorila svoje delo, nazvavši Teslu pesnikom, slikarom u nauci.

"Tesla je naučnik koji je intuiciju, unutrašnji osećaj stavljao pre intelekta i to je ono umetničko u njegovom stvaralaštvu".

Poznata multimedijalna umetnica iz Jermenije Lusine Hovanisijan istakla je Teslinu duhovnost i da je to ono što ga čini drugačijim od drugih: "On je bio etički genije". Umetnicu je Tesla odveo na put medicine, proučavanja anatomije pokreta i umetnosti: "Za mene je Tesla sam labaratorija, on je jedini naučnik u svojoj labaratoriji i jedini alat koji mu je stajao na raspolaganju".
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja
Renomirani strip umetnik i dizajner iz Italije, Danijele Meuči, pokušao je da objasni šta ga je inspirisalo kod Tesle, osvrnuvši se na ličnost naučnika „Tesla je u svom životu imao mnogo borbi, koje su ga kao čoveka oblikovale. Ja sam u svom radu hteo ljudima da pokažem čoveka iza genija, pravog Teslu, koji je nastavio da se bori i kada se činilo da ne može da uspe."

Milan Ličina je u svojoj praksi vizuelnog umetnika delovao kroz oblast novih i visokih tehnologija insppirisan Teslom. „Metaverzum, koji nam se danas nameće, je sve ono što je Tesla predvideo. Kao što je Tesli njegov identitet i njegovo poreklo bilo izuzetno važno, ja sam pokušao da dam svoj doprinos i visoku tehnologiju „poćirilizujem", odnosno da pokažem da je naš identitet i naše nasleđe jednako održivo u budućem vremenu, na isti način na koji je Tesla pokušao da ga održi u vremenu apsolutnog mraka bez električne energije."

"Tesla je video elektricitet kao čistu suštinu prljavog sveta i ja mislim da je to ono što ljudi vide u Tesli. On je koristio čitave energije čoveka da bi stvarao", zaključio je istaknuti srpski pisac Vladimir Pištalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: