Pao dogovor: 65. međunarodni sajam knjiga u oktobru?

Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, 65. beogradski sajam knjiga biće održan od 24. do 31. oktobra, a konačna odluka o tome biće doneta najkasnije do 1. oktobra.

Izvor: Nova S

Petak, 30.07.2021.

15:20

Pao dogovor: 65. međunarodni sajam knjiga u oktobru?
Ilustracija/Foto:EPA/ KHALED ELFIQI

Do tog roka Grad Beograd i Odbor sajma knjiga obavezali su se da će obavestiti izlagače da li će manifestacije biti, rezultat je novih zahteva predstavnika tri udruženja i jedne grupacije izdavača. To je za domaće medije potvrdio Zoran Hamović, predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije.

"Prihvatanje Grada Beograda naše inicijative da Sajam knjiga bude održan u oktobru 2021. godine doživljavamo kao koristan početni nastavak konsultacija, jer je to podrška tradicionalnom terminu Sajma knjiga i poštovanje tradicije beogradske mape kulturnih manifestacija", navodi se u pismu predstavnika Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), Udruženja izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije (UIUNSUS), kao i grupacije samostalnih izdavača koje su uputili pre nekoliko dana Odboru Beogradskog sajma, Sekretarijatu za kulturu, Vladi Republike Srbije i Ministarstvu kulture.

Ključni problem, kako ističu predstavnici izdavača, jeste neizvesna pandemijska situacija, uz podsećanje da domaći i međunarodni zdravstveni autoriteti najavljuju novi talas pandemije na jesen, možda već u septembru, a najverovatnije u oktobru i novembru.

Zbog toga ocenjuju da bi "loše organizovan i loše posećen Sajam knjiga, praćen epidemiološkim neizvesnostima i potencijalnim kriznim situacijama, bio mnogo gori za budućnost Sajma knjiga od odlaganja". I dok su izdavači spremni da se dodatno angažuju oko animacije da posetioci dođu u što većem broju, "nisu u mogućnosti da preuzimaju na sebe nepotrebne zdravstvene, organizacione i finansijske rizike".

Oni su zatražili da Grad Beograd pokrije troškove zakupa neuređenog sajamskog i reklamnog prostora (u iznosu od najmanje 50 odsto), da se cena ulaznica upola umanji u odnosu na postojeću cenu, potom jasnu garanciju nadležnih zdravstvenih vlasti za zdravstvenu bezbednost posetilaca i učesnika Sajma. Takođe, zatražili su da se konačna odluka o mogućnosti održavanja Sajma donese najkasnije do 1. oktobra, dodajući kako je prihvatljivo organizovanje manifestacije ukoliko broj posetilaca na "dnevnom nivou nije ograničen na manje od 10.000".

U pismu je zatraženo i da u Odbor sajma knjiga uđu tri predstavnika izdavača, to je obrazloženo time da predstavljaju čak četiri grupacije, sa više stotina članova, čime bi "doprineli usaglašavanju i sprovođenju odluka bitnih za organizaciju i održavanje Sajma knjiga", navode domaći mediji.

Šta je prihvaćeno

Odbor Beogradskog sajma knjiga je u reakciji na zahteve izdavača odgovorio da je "prihvaćen njihov predlog da se 65. međunarodni beogradski sajam knjiga održi u tradicionalnom terminu od 24. do 31. oktobra 2021. godine".

Odbor Sajma je naveo da je Grad Beograd obezbedio subvenciju u iznosu od 13 miliona dinara koja okvirno pokriva 50 odsto troškova zakupa neizgrađenog prostora za sve učesnike, kao i da je "prihvaćen dodatni predlog da izdavači u Odboru Beogradskog sajma knjiga imaju tri predstavnika".

"Prihvatanje našeg predloga da Grad Beograd delimično pokrije troškove zakupa neuređenog sajamskog prostora predstavlja uvažavanje okolnosti da poslovni model Sajma knjiga nije delotvoran u pandemijskim prilikama", navodi se u pismu, uz konstataciju da to uvažavanje nije "u dovoljnoj meri".

Odbor Sajma podseća da su nadležne zdravstvene vlasti "obavezne da obezbede zdravstvenu bezbednost posetilaca i učesnika Beogradskog sajma knjiga" i naglašava da se "Grad Beograd i Sajam obavezuju da o mogućnosti održavanja Sajma knjiga pribave saglasnost nadležnih institucija i o tome obaveste izlagače do 1. oktobra ove godine".

Bez smanjenih cena ulaznica

Međutim, kada je u pitanju umanjenje cene ulaznica Odbor Beogradskog sajma ne može da izađe u susret jer "budžet Beogradskog sajma knjiga ne može da izdrži smanjenje cena ulaznica i reklamnog prostora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: