Ove knjige su bile najpozajmljivanije u bibliotekama u 2018. godini

Narodna biblioteka Srbije objavila je listu 10 najčešće pozajmljivanijih naslova u javnim bibliotekama Srbije tokom 2018. godine, a na prvom mestu se nalazi roman "Koreni" Dobrice Ćosića.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2019.

11:49

Ove knjige su bile najpozajmljivanije u bibliotekama u 2018. godini
Foto: mikdam / depositphotos

Slede "Na Drini ćuprija" Ive Andrića, "Kad su cvetale tikve" Dragoslava Mihailovića, tri knjige iz serijala "Kazna za greh" Jelene Bačić-Alimpić, a zatim i njeni romani "Nigde nema te" i "Kofer iz Berlina".

Na sedmom mestu je "Kainov ožiljak: roman o misiji Ive Andrića u nacističkoj Nemačkoj" Vladimira Kecmanovića, na osmom "Luzitanija" Dejana Atanackovića, "Olujni bedem" Dejana Stojiljkovića, a na desetom mestu najpozajmljivanijih naslova je "Veliki rat" Aleksandra Gatalice.

Od 155 javnih biblioteka u Srbiji na anketni upitnik je odgovorilo 117 biblioteka, dostavivši podatke o broju pozajmljenih knjiga domaćih autora.

Iz Narodne biblioteke Srbije navode da teškoću u utvrđivanju liste predstavlja činjenica da biblioteke rade u različitim sistemima za automatizaciju bibliotečkog poslovanja (COBIŠ, BISIS, BIBLIO, NIBIS, MPA, BIBLIS, LITTERIS, WinIsis, SZIREN) ili nisu ni u jednom od pomenutih sistema.

Kao rezultat obrade podataka nastala je zbirna lista 10 najčešće pozajmljivanih naslova u javnim bibliotekama Srbije u 2018. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: