Izložba "I ovo je Srbija" u Galeriji nauke i tehnike SANU

Izložba putopisnih fotografija "I ovo je Srbija" mr Zorana Cvetkovića, posvećena srpskim selima, postavljena je u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2018.

10:53

Izložba
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Izložba, u organizaciji Akademijskog odbora za selo SANU, vizuelno približava i prikazuje lepe i teške teme.

Lepe teme su predstavljene kroz fotografije putovanja do udaljenih sela i seoskih okruženja, uz nastojanje da se privlačnim i nesvakidašnjim slikama udaljenih srpskih naselja inicira optimizam.

Izbor teških motiva, prema rečima autora, treba da, posredstvom fotografija javnih i privatnih objekata, pruži uvid u stepen očuvanosti ili devastacije graditeljskog nasleđa i pozove na društvenu akciju.

Pored fotografija predela i seoske arhitekture, posetioci imaju priliku da vide i fotografije ljudi koje je autor sretao na svojim putovanjima kroz srpska sela.

Prema rečima akademika Dragana Škorića, Akademijski odbor za selo SANU problemima srpskog sela bavi se već šest godina kroz naučno-stručne skupove i okrugle stolove, razmatrajući najveće probleme i dajući predloge i rešenja.

Škorić je primetio da je Cvetković, krećući se po vrletima Srbije, zahvaljujući ljubavi prema selu i lepoti seoskog ambijenta, s namerom da sačuva uspomene na napuštene kuće i imanja, svojim foto-aparatom snimio preko 10.000 fotografija posvećenih propadanju naših sela.

"Zajednički smo iz ove prebogate kolekcije odabrali određen broj fotografija i pripremili izložbu pod nazivom 'I ovo je Srbija'. Želja nam je da upoznamo širu javnost sa propadanjem seljana, sela, materijalnih dobara i, rečju, naše prelepe Srbije", objasnio je akademik Škorić.

Izložba će biti otvorena do 15. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: