Mario Vargas Ljosa: Kultura je izgleda nestala

Peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa kazao je sinoć u Podgorici da je kultura “nestala”.

Izvor: B92

Subota, 20.06.2015.

09:01

Default images
Foto: Beta / Laguna

“Kultura danas nastoji da bude zabava, tako da ona postaje površna, a nekadašnja čvrsta uverenja koja smo imali i koja su naši preci imali sada više ne postoje i u njih više ne verujemo”, kazao je književnik u Gradskoj knjižari u Podgorici tokom razgovora sa crnogorskim novinarima i piscima.

Prema njegovim rečima, danas imamo umetnike koji nisu umetnici, nego pajaci.

“Kultura danas postaje jedna površna predstava koja se ne dešava samo u razvijenom svetu veći u manje razvijenim zemljama. Postoji jedno opšte pravilo da kultura više nije niti autentična niti duboka. U mnogim delovima sveta kažemo da je kultura nestala, da je više nemamo", smatra peruanski nobelovac.

Posle druženja sa crnogorskim piscima i čitaocima u Gradskoj knjižari nobelovac se sreo i sa ministrom kulture Crne Gore Pavlom Goranovićem na svečanom prijemu u Podgorici.

Ljosa će danas u Budvi otvoriti Mediteranski salon knjige, čime će ujedno biti proglašen otvorenim ovogodišnji festival Grad teatar. U nedelju u Budvi učestvovaće na simpozijumu "Književni plamen Vargasa Ljose" koji je okupio i najistaknutije univerzitetske profesore, poznavaoce hispanoameričke književnosti i tumače Ljosinog dela, iz Crne Gore i regiona.

Ljosa dolazi u kratku posetu Srbiji 22. i 23. juna u organizaciji izdavačke kuće "Laguna" tokom koje će boraviti u Beogradu i Novom Sadu. U ponedeljak (22. juna) Ljosa će boraviti u Novom Sadu gde će od 19 sati na sceni "Jovan Đordjević" Srpskog narodnog pozorišta biti priređen razgovor s piscem. Uvodnu reč daće prof dr Dalibor Soldatić, najveći stučnjak za hispansku književnost u našoj zemlji, nakon čega će Ljosi biti dodeljana Specijalna nagrada za prozu "Milovan Vidaković" Međunarodnog festivala ProseFest.

Razgovor s piscem vodiće i hispanista Bojana Kovačević Petrović i biće usmeren na njegovo književno stvaralaštvo uključujući i drame, budući da je poslednjih godina naročito usmeren na pozorište. Razgovaraće se o značaju pozorišta u njegovom životu, a uputiće i poruku mladim piscima i čitaocima. Peruanski nobelovac će u utorak, 23. juna, održati konferenciju za novinare u 12.30 u Svečanoj sali na III spratu Instituta Servantes, na kojoj će pored Ljose govoriti hispanista Bojana Kovačević Petrović i direktor "Lagune" Dejan Papić.

Od 18 sati u beogradskoj knjižari Delfi u SKC-u potpisivaće svoje knjige u izdanju Lagune koja je objavila 12 njegovih romana.

Sve je počelo 2008. godine kada su objavljene "Avanture nevaljale devojčice", a od kada je dobio Nobelovu nagradu za književnost, 2010. godine, usledili su prevodi romana "Pohvala pomajci", "Pantaleon i posetiteljke", "Povest o Majti", "Jarčeva fešta", "Grad i psi", "Razgovor u Katedrali", "Keltov san", "Zelena kuća", "Rat za smak sveta", "Diskretni heroj" i prvi put na srpskom jeziku memoari "Riba u vodi".

Prepoznatljivim majstorskim stilom Mario Vargas Ljosa u svojim memoarima iznosi jednostavnu istinu o ključnim fazama svog života pružajući nam motive iz kojih su nastala njegova najvažnija književna dela i mogućnost da ih sagledamo u novoj ravni "Riba u vodi" predstavlja ne samo strasno i neizostavno svedočanstvo već i jednu od najznačajnijih knjiga iz njegovog celokupnog književnog opusa.

Laguna je povodom dolaska Ljose obezbedila da kupci tri ili više njegovih knjiga do 30. juna stiču pravo na popust od čak 30 odsto u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca.

Mario Vargas Ljosa rođen je u gradu Arekipa u Peruu 1936. godine i prvo delo, bila je drama "Inkino bekstvo" koju je napisao sa 16 godina, dok je prva knjiga koju je objavio bila je zbirka priča "Šefovi", za koju je dobio nagradu "Leopoldo Alas".

Postao je poznat posle objavljivanja romana "Grad i psi" za koji je dobio Nagradu "Biblioteka Breve" izdavačke kuće Seiš Baral 1962. i Nagradu kritike 1963. godine. Njegov drugi roman "Zelena kuća", objavljen 1965, ovenčan je Nagradom kritike i Međunarodnom nagradom "Romulo Galjegos". Dobitnik je najznačajnijih književnih nagrada, među kojima su Nagrada Servantes, nagrade Princa od Asturije, PEN/ Nabokov i Nobelova nagrada za književnost (2010).
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: