Život

Nedelja, 23.11.2014.

18:17

CPN: Kliker - novi prostor za kreativce

Nakon tri godine rada, Centar za promociju nauke sutra će publici u Beogradu predstaviti novi, interaktivni prostor za kreativnost i inovacije, prvi "Makers Lab" u Srbiji pod nazivom "Kliker" i to u trenutku kada je poseta raznovrsnim naučno-popularnim akcijama dostigla milion, navedeno je u današnjem saopštenju tog Centra.

Izvor: Tanjug

Default images

Centar za promociju nauke organizovao u protekle tri godine više stotina naučnopopularnih akcija koje je posetilo ukupno milion ljudi.

Osnovan Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti, CPN je uprkos finansijskim teškoćama i drugim izazovima, tokom tri godine rada uspeo da okupi građane, naučnu zajednicu, medije, škole, državne institucije i nevladine organizacije oko istog cilja - povećanja naučne pismenosti.

Centar je osnovan 23. novembra 2010. godine, kada je upisan u registar kao javna ustanova, a sa radom je počeo naredne, 2011. godine, dok je prve naučnopopularne akcije organizovao je u jesen 2011. godine, da bi tokom tri godine rada pokrenuo čitav niz naučnopopularnih manifestacija u Srbiji i regionu.

Tim Centra broji svega 20 ljudi, ali oko sebe okuplja na stotine entuzijasta, volontera i mladih naučnika, promotera nauke i novinara.

U najposećenije akcije Centra nesumnjivo spada manifestacija Dani budućnosti: Robotika, nagrađena Nagradom grada Beograda, kad je tokom jeseni 2012. u Beogradu gostovao robot "Asimo" i kad je izložbu robota obišlo više od 150.000 posetilaca.

Tokom tri godine, redovnu prolećnu nacionalnu manifestaciju "Maj mesec matematike", koja je organizovana već tri puta, 2012., 2013. i 2014. godine, ukupno je posetilo oko 300.000 građana.

Centar je organizovao na desetine naučnopopularnih izložbi, kako u Beogradu, tako i širom zemlje i regiona. Jedna od najposećenijih je izložba "CERN u Srbiji”, koju je 2012. videlo 120.000 građana i koja je, povodom šezdesetogodišnjice osnivanja CERN-a, ove jeseni ponovljena u novom ruhu "CERN u Srbiji 2014”, navedeno je u saopštenju CPN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

19 h

Podeli: