Život

Petak, 15.01.2010.

18:39

RestArt konkurs: urbani mobilijar

Studentska grupa RestArt iz Novog Sada organizovala je međunarodni studentski konkurs “Maketime” na temu urbanog mobilijara koji je otvoren za sve studente osnovnih, Bachelor i Master studija arhitekture iz Srbije i inostranstva do 1. marta 2010. godine.

Izvor: B92

Default images

Urbani mobilijar predstavlja važno obeležje svakog grada. Klupe, korpe, kiosci, oglasni panoi, autobuska stajališta, rasveta često predstavljaju simbole nekog kraja ili čitavog grada.

Promene u životnoj sredini posledica su uticaja i protoka vremena. Životni prostor neodvojiv je od arhitekture, gde su arhitektura i vreme u stalnoj sprezi. Zato ovaj konkurs poziva studente arhitekture da na nov i drugačiji način razmisle o fenomenu i značenju vremena, koje će koristiti za dizajniranje konkretnog i upečatljivog rešenja – urbanog mobilijara.

Na konkursu mogu učestvovati svi student osnovnih, Bachelor i Master studija arhitekture iz Srbije i inostranstva. Na konkursu je moguće učestvovati pojedinačno ili u okviru tima. Učesnici konkursa mogu da budu i studenti drugih Fakulteta i u tom slučaju neophodno je da makar jedan student bude student arhitekture.

Broj učesnika u timu je ograničen na tri člana. Izazov zadataka jeste da se putem originalnog koncepta dođe do finalnog proizvoda. Ovim se želi postići doslednost u procesu dizajniranja. Pri tom, potrebno je imati u vidu da je savremeni dizajn neodvojiv od zaštite životne sredine koju je moguće ostvariti i kroz proces dizajniranja i projektovanja. Tako, urbani mobilijar treba osmisliti na način koji će ujedno doprineti očuvanju životne sredine.

U okviru radionice biće organizovan seminar sa odabranim temama. Učesnici radionice su svi autori odabranih rešenja, članovi grupe RestArt , i predavači i stručnjaci iz oblasti arhitekture i urbanizma. Nakon četiri dana izrade, završeni urbani mobilijari se postavljaju na otvorenom parku Manual muzeja zaboravljenih umetnosti M.F.A.M. u Novom Sadu, kada se biraju i nagrađuju najbolje izvedena i osmišljena rešenja. Konkursni rad je moguće predati na srpskom ili engleskom jeziku.

U prvom odabiru od strane stručnog žirija najmanje pet najboljih radova će biti odabrano za izvođenje. Nakon završetka radionice, biće organizovana prezentacija u okviru otvorenog parka Manual muzeja zaboravljenih umetnosti M.F.A.M. Ukupan fond nagrade iznosiće 1000 evra. Žiri zadržava pravo da u skladu sa odlukom, raspodeli novčani iznos na jednu, odnosno jednu ili više nagrada.

Autori svih odabranih predloga dobiće katalog/prateću publikaciju vezano za projekat studentske grupe RestArt – MAKETIME.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: