Subota, 27.01.2024.

16:42

Od plaćanja samo troškova, pa i do preko dva miliona: Ovo su cene zakupa lokala u gradu

Poslednjih nekoliko godina, tržište zakupa lokala u Kragujevcu, dosta se promenilo. I dok je pre samo decenije ili dve, posedovanje lokala u tržnim centrima u gradskom jezgru donosilo pozamašnu mesečnu rentu, situacija danas je potpuno drugačija.

Izvor: InfoKG

Od plaćanja samo troškova, pa i do preko dva miliona: Ovo su cene zakupa lokala u gradu
Foto: VladaKg03 / Shutterstock.com

Vrlo je čest slučaj da se lokal u nekom od tržnih centara u centru (Radnički, Prostor, Šumadija, Abrašević, City passage) nudi bez naknade, samo uz plaćanje troškova grejanja i struje. I pored toga, veliki broj lokala u pomenutim tržnim centrima ostaje prazan. Svakako da je na ovakvo stanje uticala i smanjena atraktivnost ponude lokala u njima, ali i konkurencija u vidu velikih tržnih centara (Big fashion, Roda, Delta park…), piše infoKG.

Što se lokala u centralnim gradskim ulicama tiče, na cenu najviše utiče to da li je lokal do ulice. Tako za pojedine lokale sa izlogom ka prometnijoj ulici, zakupci mesečno izdvajaju i do 5.000 evra. Ovako velike kirije mogu da podnesu samo retki biznisi, uglavom banke, kladionice, apoteke. Na cenu lokala utiče i nivo opremljenosti, kao i da li postoji pripadajuće parking mesto ili ne.

Na drugoj strani medalje nalaze se lokali u tržnom centru Big fashion. Cena zakupa se ovde sastoji od fiksnog dela, koji se kreće od 20 do 50 evra po kvadratu, i varijabilnog dela koji podrazumeva procenat od prometa zakupca. Kako se uglavnom radi o relativno velikim lokalima, često i preko 100 kvadrata, cene mesečnog zakupa idu i preko dva miliona dinara. Na sve ovo treba dodati i troškove struje, vode, čišćenja, obezbeđenja i ostalih troškova koji snose zakupci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: