Tehnopolis

Nedelja, 06.05.2012.

09:05

Ove nedelje u IT svetu

Prvu sedmicu maja - a i dosadašnjeg dela 2012 - obeležilo je "otpakivanje" novog Samsungovog Android smartfona, Galaxy S3.

Izvor: B92

Default images

Mišljenja stručne javnosti su podeljena, ali je sigurno da će se i dalje voditi žestoka borba na polju smartfona između Samsunga i Applea.

Za razliku od tržišta moblinih telefona, gde je južnokorejska firma preuzela primat od svog "ljutog" rivala iz Kalifornije, Apple i dalje suvereno dominira tržištem tabličnih računara, sa 68% udela (zahvaljujući 11,8 miliona prodath iPada) u prvom tromesečju 2012.

Međutim, u sektoru personalnih računara (u koji se ubrajaju i tableti), HP je u periodu januar-mart 2012. prodao 15.840.000 uređaja i tako svrgnuo Apple sa trona.

Istog dana kada je otkriven novi Samsung, druga kompanija iz Južne Koreje je, bez velike pompe, predstavila svog "konja za trku" - LG Optimus LTE2, revolucionaran po tome što je prvi smartfon sa 2GB RAMa.

Facebook je objavio da će vrednost njegovih 337,4 miliona deonica iznositi između 28 i 35 dolara, što će ovu društvenu mrežu, kad izađe na berzu 18. maja, prema svim procenama učiniti najvrednijom kompanijom na svetu u trenutku prve javne ponude akcija.

CNN je preneo delove sadržaja Intelove bele knjige IT budućnosti, koja objašnjava kako će ljudsko telo i mašine postajati sve povezanije.

U toj budućnosti svakako neće biti mesta za "dinosauruse" poput faks mašina. Korak bliže ka njihovom nestanku iz upotrebe napravio je servis HelloFax kada se integrisao sa Google Driveom.

Objavljeni su i dobitnici Webby nagrada, Internet Oskara, kojima će nagrade svečano biti uručene 21. maja u Njujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: