Zdravlje

Utorak, 18.05.2010.

15:19

Plućni emfizem

Imam plućni emfizem. Kako se može zaustaviti njegovo širenje? Šta mi preporučujete? Imam 55 godina.

Izvor: B92

Default images

Emfizem pluća se definiše kao trajno, destruktivno povećanje vazdušnih prostora distalno od završnih bronhiola.

Emfizem ne može da se leči. Terapeutski napori su usmereni ka prevenciji i tretmanu povratnog suženja disajnih puteva. Prevencija se ogleda u prestanku pušenja. Izbegavati aerozagađenu sredinu (eliminisati aerosol sprejeve, dezodorans, lak za kosu, insekticidi za kućnu upotrebu...), kao i dejstvo agenasa vezanih za radnu sredinu.

Sprovoditi vakcinaciju protiv gripa, svake godine. Vakcinacija sa pneumo vakcinom 23. Telesnim vežbama postiže se poboljšanje kondicije i bolje osećanje.

Preporuka: šetnje, sobni bicikl, vežbe za jačanje mišića ruku. Voditi računa o normalnoj telesnoj težini. Ako je manja od 85% idealne težine, oralna prehrana može povećati mišićnu snagu te smanjiti sklonost ka umaranju i ređe ostajanje bez daha.

dr Mimica Jovanović-Nenadić, specijalista pulmologije

http://www.dr-ristic.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: