Četvrtak, 24.07.2014.

08:32

Egipat: Novinare "đavo doveo"

Egipatski sudija u obrazloženju presude trojici novinara katarske televizije Al-Džazira naveo je da ih je "đavo doveo" da destabilizuju zemlju.

Izvor: Beta

Default images

Kao glavni dokaz u dokumentu na 57 strana, u koji je danas Asošiejted pres imao uvid, navode se snimci koje su ti novinari napravili, a na kojima se čuju kritike vlasti i previranja posle svrgavanja islamističkog predsednika Muhameda Mursija, kao i intervjui s porodicama ubijenih u suzbijanju protesta njegovih pristalica.

Obrazloženje presude je objavljeno mesec dana pošto je sudija Muhamed Šehata osudio trojicu novinara, Australijanca Pitera Grestea, Kanađanina egipatskog porekla Muhameda Fadela Fahmija i Egipćanina Bahera Muhameda na sedam godina zatvora.

Oni su optuženi za širenje lažnih informacija, lažno izveštavanje kako bi prikazali zemlju kao da je na ivici građanskog rata i za pomaganje Muslimanskog bratstva u nastojanju da se Egipat pokaže kao propala država.

"Optuženi su koristili plemenit novinarski posao za razloge van svoje svrhe, preokrećući profesiju koja traži istinu u onu koja lažira istinu. Njih je doveo đavo da bi zlostavljali tu profesiju i okrenuli njeno delovanja protiv naroda", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: