Ponedeljak, 20.01.2014.

13:19

Iran na Ženevi 2, ali bez uslova

Iran saopštio da je prihvatio poziv generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da učestvuje u mirovnim pregovorima o Siriji, koji u sredu počinju u Švajcarskoj.

Izvor: Tanjug

Default images

"Na osnovu zvaničnog poziva koji smo dobili, Iran će prisustvovati sastanku Ženeva 2 bez ikakvih uslova", rekao je ministar spoljnih poslova Marzieh Afkam i dodao da je Iran uvek odbijao sva uslovljavanja, prenela agencija ISNA.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je juče Iran da učestvuje u mirovnim pregovorima o Siriji i naveo da ga je šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif uverio da će Teheran odigrati pozitivnu ulogu u pregovorima koji treba da dovedu do formiranja prelazne sirijske vlade, podseća Rojters.

"Zarif me je uverio da kao i sve druge zemlje učesnice pregovora, Teheran zna da osnovu razgovora čini puna implementacija zaključaka konferencije Ženeva 1 od 30. juna 2012", rekao je Ban.

Prema njegovim rečima, šef iranske diplomatije je upoznat sa tim da je cilj pregovora postizanje dogovora o prelaznoj vlasti sa sa punim izvršnim ovlašćenjima".

Imajući to u vidu, Teheran je obećao da će odigrati pozitivnu i konstruktivnu ulogu u Montrou.

Francuska je danas saopštila da Iranu ne bi trebalo da se dozvoli da prisustvuje međunarodnoj mirovnoj konferenciji o Siriji ako Teheran ne prihvati formiranje prelazne vlade sa punom izvršnom vlašću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: