Ponedeljak, 14.12.2020.

15:46

"Bajden zna da sa Iranom nema pregovora"

Iranski predsednik Hasan Rohani je rekao da neće biti nikakvih pregovora o teheranskom programu naoružanja i da je Džo Bajden vrlo svestan toga.

Izvor: Tanjug

Getty Images/Tom Brenner

Bajdenovom pobedom su pojedini vojni analitičari u svetu ukazali na mogućnost da bi Iran mogao da se vrati u nuklearni sporazum iz 2015. godine, i čini se da izabrani predsednik SAD vidi povratak Irana kao širu priču oko nuklearnog programa, balističkim raketama i regionalnim aktivnostima, preneo je Rojters.

Zvanični Teheran je odbacio mogućnost stopiranja razvijanja programa o naoružanju i promenu regionalne politike, i umesto toga je zatražio promene u politici SAD, uključujući ukidanje sankcija i kompenzovanje ekonomske štete nastale posle povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma.

"Amerikanci su pokušali mesecima da raketni program dodaju u priču o nuklearnom programu, ali taj predlog je odbijen. Gospodin Bajden dobro zna to", rekao je Rohani na konferenciji za novinare.

Tenzije između Vašingtona i Teherana su se povećale posle 2018. godine kada je predsednik Donald Tramp napustio nuklearni sporazum i uveo oštre ekonomske sankcije, kako bi pritisnuo Teheran da razgovara o nuklernom programu i razvitku balističkog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: