Ponedeljak, 02.05.2016.

19:29

Predsednik Sabora primio vojvođanske Hrvate

Predsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner primio je u Zagrebu predstavnike vojvođanskih Hrvata i generalnog konzula Hrvatske u Subotici Velimira Plešea.

Izvor: Tanjug

Predsednik Sabora primio vojvođanske Hrvate
Foto: GettyImages

Na sastanku se govorilo o problemima hrvatske manjine u Srbiji, saopšteno je iz službe za odnose s javnošću Sabora.

Rajner se založio za pitanja koja su vezana za položaj hrvatske manjine u Srbiji i istakao da će nova hrvatska vlada učiniti sve kako bi osigurala što bolji položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kaže se u saopštenju.

Na sastanku su, kako prenosi Hina, izneti problemi diskriminacije Hrvata kojima se brani da u primerenim, gradskim prostorima predstavljaju svoja naučna i kulturna dela, te organizuju proslave.

Hrvatska manjina, kako se navodi, već duže ima problem s nedostatkom ikakve službene komunikacije sa izvršnom vlašću u Srbiji.

Nerešena su pitanja obezbeđivanja udžbenika za učenike koji polaze nastavu na hrvatskome jeziku u Vojvodini, srazmerne zastupljenosti pripadnika hrvatske manjine u državnim telima, te pitanje informisanja na hrvatskom jeziku, kaže se u saopštenju.

Posle BiH, vojvođanski Hrvati su najbrojnija hrvatska zajednica van Hrvatske, podseća Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: