Nevaspitanje neću kažnjavati

Šami: Imam redovne sastanke sa šefovima poslaničkih grupa, ali na njih nikada ne dolazi predsednik kluba SRS-a Tomislav Nikolić, pa mi nije jasno zašto je to tako

Info

Izvor: J. Jevremoviæ

Nedelja, 30.10.2005.

14:40

Default images

Burna poslednja sednica parlamenta državne zajednice na kojoj su se međusobno vređali radikali i ministar spoljnih poslova Vuk Drašković, koji je za to pobrao aplauze, kao i vulgarni odgovor vođe SRS-a u Skupštini Tomislava Nikolića podsetili su nas da se u Srbiji ništa ne menja. Predsednik Skupštine SCG Zoran Šami kaže za Glas javnosti da on već odavno moli poslanike da shvate na kojoj se funkciji nalaze i kako treba da se ponašaju u zdanju najviše državne institucije.

- Načelno sam, u više navrata, molio poslanike da, bez obzira na politička opredeljenja, budu razumni, ne psuju, ne vređaju druge i ne svađaju se tokom parlamentarnih zasedanja. Nažalost, to nije imalo potpunog efekta, što se i potvrdilo prekjuče. Na prošloj sednici čak sam bio prinuđen da nekoliko puta isključujem mikrofon, jer nisam mogao da dozvolim upotrebu neprimerenog rečnika za skupštinskom govornicom. Ipak, ja ću i dalje nastaviti da molim poslanike da se urazume i civilizovano ponašaju.

Možda bi kazne pomogle ?
- Istina je da mi skupštinski Poslovnik dozvoljava više načina kažnjavanja onih koji krše osnovna pravila ponašanja u Skupštini, počev od opomene, pa sve do isključenja sa sednice. Međutim, za nečim takvim neću posegnuti iz prostog razloga što ne mislim da bismo time rešili problem. Naprotiv, mogli bismo samo da ga produbimo. Poslanici sami moraju da shvate kako treba da se ponašaju u parlamentu.

Da li pokušati razgovorom sa šefovima poslaničkih grupa ?
Sa šefovima poslaničkih grupa imam redovne sastanke pred svaku sednicu Skupštine. Tokom tih razgovora dotičemo se i ove teme. Naravno, o tome ćemo diskutovati i pred nastavak skupštinskog zasedanja koje će biti 4. novembra. Doduše, na sastanke šefova poslaničkih grupa nikada ne dolazi predsednik kluba SRS-a Tomislav Nikolić. Stvarno mi nije jasno zašto je to tako.

Ovim smo opet poslali u svet ružnu sliku?
Naravno da jesmo jer ne samo kod nas, nego i svuda u svetu skupština je najvažnija državna institucija, i zna se kako se ona poštuje. Pravljenje cirkusa od Skupštine ruši temelje demokratske države jer ponašanje kakvo smo gledali u našem parlamentu nije samo nedostatak elementarne pristojnosti, nego i nepoštovanje osnovnih demokratskih principa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: