Skupštinska fotelja nije dedovina

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu dr Stevan Lilić ocenio je da ne postoji nikakva pravna prepreka da se predmet vezan za tumačenje karaktera poslaničkih mandata u republičkom parlamentu ponovo nađe pred Ustavnim sudom Srbije. U izjavi “Dnevniku” Lilić, koji je profesor upravnog prava i ekspert za ustavna pitanja, kazao je da je zato značajna najavljena inicijativa SPO-a za preispitivanje navedene odluke USS-a, jer bi “mogla otvoriti ozbiljno političko pitanje”.

B. Dragović Savić
Podeli

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu dr Stevan Lilić ocenio je da ne postoji nikakva pravna prepreka da se predmet vezan za tumačenje karaktera poslaničkih mandata u republičkom parlamentu ponovo nađe pred Ustavnim sudom Srbije. U izjavi “Dnevniku” Lilić, koji je profesor upravnog prava i ekspert za ustavna pitanja, kazao je da je zato značajna najavljena inicijativa SPO-a za preispitivanje navedene odluke USS-a, jer bi “mogla otvoriti ozbiljno političko pitanje”.

– Ustavni sud je ovim povodom zaista zaslužio da se ta odluka preispita, ne samo zato što može da se tumači kao politički obojena, jer je doneta u određenom trenutku kad je trebalo zadržati mandate jednoj stranci u odnosu na pretenzije druge stranke. Jednostavno, pokazalo se da USS nema kapaciteta za funkciju koju obavlja, niti ustavno-zaštitnu funkciju, jer je odlukom vezanom za poslaničke manadate doprineo da se degradira kvalitet našeg parlamentarnog sistema. Jer, umesto da štiti institucije, on ih takvom odlukom direktno minira i razara – istakao je Lilić.
On je ukazao da je pomenuta odluka USS-a “sporna” zbog toga što su njome poslanici definisani kao “vlasnici” skupštinskog mandata, što je, kako je naveo, stvorilo veliki problem u našem parlamentarnom sistemu.
– Takvo vulgarno pravno tumačenje karaktera poslaničkog mandata izazvalo je dve veoma negativne posledice. Prva je da su neki poslanici razumeli da su oni vlasnici mandata, u smislu da je to njihova imovina ili posed kojim mogu da trguju. Tako se nezvanično čak može čuti i kolika je cena mandata u republičkom parlamentu za prelazak u drugu stranku. Međutim, mnogo ozbiljnija posledica te odluke USS-a je što se izgubila iz vida logika proporcionalnog parlamentarnog sistema, pa imamo situacije da mandat u parlamentu može da dobije stranka koja nije ni postojala u trenutku raspisivanja izbora, ili, pak, da mandat dobije stranka koja nije prešla izborni cenzus, i konačno, da se menja broj mandata postojećih parlamentarnih stranaka u zavisnosti od toga da li će neki poslanici odlučiti da pređu iz jedne stranke u drugu – naveo je Lilić.

On je istakao da su takve situacije “suprotne logici parlamentarnog sistema”, ali i “zdravorazumskom rasuđivanju”, te da se takve nelogičnosti ne mogu “pokriti” nikakvim pravnim tumačenjima.
On je istakao da osnov za reviziju odluke o poslaničkim mandatima postoji i u odnosu na prvi paragraf Studije izvodljivosti, koji insistira na vladavini prava i demokratije.
– To je ono o čemu Ustavni sud treba da vodi računa, a ne samo o tome da li je neka odluka konačna, jer ovde nije reč o upravnom postupku pred nekom opštinom ili komisijom socijalnog osiguranja. Ustavni sud nije tu da se bavi nekim sitnim stvarima, nego da brani ustavnost i jedan vrednosni sistem, a ne tehnički postupak i proceduru. Međutim, izgleda da tu poentu sam Ustavni sud ne razume i tu je njegov najveći problem, zato što ne može da izađe iz nekih sitnopravničkih i zanatskih okvira, što je negativno u suštini, jer nama u Ustavnom sudu ne trebaju “zanatlije” nego “inženjeri” i “tehnolozi” prava – ocenio je Lilić.
On je dodao da odluka o poslaničkim mandatima nije jedini primer “nedostatka profesionalnog i vrednosnog kapaciteta USS-a za odlučivanje o ozbiljnim pitanjima”, navodeći da se slične primedbe mogu izneti i u pogledu njegove odluke vezane za proglašenje vanrednog stanja nakon atentata na premijera Zorana Đinđića. Lilić je kazao i da je bilo “zapanjujuće” objašnjenjeUSS-a po kojem bi ograničenje ljudskih prava bilo moguće jedino ako je zasnovano na proglašenju ratnog stanja.
– Mi pratimo veliki broj tih destruktivnih, umesto konstruktivnih odluka USS-a, i zato je inicijativa za preispitivanje odluke o karakteru poslaničkih mandata sasvim na mestu – rekao je Lilić.
Tu inicijativu, podsetimo, Srpski pokret obnove najavio je krajem prošle nedelje, uz ocenu da odluka po kojoj mandatima raspolažu poslanici a ne stranke “nije konačna”. SPO je izrazio očekivanje i da će se toj inicijativi priključiti i njegovi koalicioni partneri iz Republičke vlade u pokušaju da se “promeni stanovište USS-a i zatraži njegovo tumačenje”. Portparol SPO-a Vlajko Senić ocenio je i da je sporna odluka USS-a bila izlaz iz političke krize u vreme vladavine DOS-a “kako DSS-u ne bi bili oduzeti mandati”.
SPO je trenutno najzainteresovaniji za preispitivanje odluke USS-a, jer je zbog unutarstranačkih previranja izgubio čak devet od ukupno 13 mandata u parlamentu, pošto je toj stranci lojalnost otkazalo devet poslanika koji su najavili formiranje nove partije. Senić, međutim, ističe da od revizije odluke USS-a korist ne bi imao samo SPO već da bi ona omogućila “odbranu stranaka u Srbiji”, navodeći da će u narednom periodu poslanici biti na meti “određenih centara moći”.

Kako to rade drugi
I u drugim zemljama, ističe dr Stevan Lilić, poznati su primeri da poslanik napusti stranku na čijoj je izbornoj listi nastupao, ali ne i takvi da on može svoj mandat formalno preneti drugoj stranci.
– Moguće je da neki poslanik bude disident u odnosu na svoju stranku u parlamentu, ali on ne može svoj mandat da formalno priključuje drugim strankama. Zato u nekim parlamentima postoje nezavisni poslanički klubovi u kojima sede poslanici i s levice i s desnice, ali oni ne mogu da trguju svojim mandatima – kaže Lilić.

Info

„Čarobnu formulu” tek valja skrojiti

Može li Sporazum o razmeni tekstilnih proizvoda sa Evropskom unijom iznedriti rezultate kojima bi se opravdao atribut “istorijski”, kojim ga je nagradio ministar Milan Parivodić odmah po njegovom potpisivanju 21. decembra 2004. u Briselu. Krije li se u njemu “čarobni štapić” za oživljavanje posustalog srpskog tekstila, koji je u haotičnom raspadu zemlje, najpre, izgubio domaće tržište, da bi sankcijama bio izguran i iz trgovine sa SAD i EU.

Pregled stampe utorak 31.05. 12:02 Komentara: 0

Beogradski bazen angažovao „Lupus“

Agencija „Lupus“ koju je osnovala Aleksandra Ivanović, supruga prvooptuženog za ubistvo premijera Srbije, dobila je juče prvi otkaz za svoje usluge. Raskid ugovora o obezbeđivanju napisao je direktor beogradskog Sportskog centra „25. maj“ Ranko Prošić

Pregled stampe utorak 31.05. 11:04 Komentara: 5

Albanski lobi traži saveznike

Veoma je bitno da u narednom periodu zadržimo inicijativu za rešavanje pitanja Kosmeta na našoj strani. Moramo, takođe, dobro da pazimo šta će se sledećih dana događati u javnosti, pošto će lobiju, koji želi da Kosovo bude nezavisno, biti potrebni saveznici i na političkoj sceni i u medijima u Srbiji. To je, za "Novosti", rekao Nebojša Čović, šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, po povratku iz Njujorka, gde je na sednici Saveta bezbednosti UN još jednom ukazao da “na Kosmetu ne postoji osnovna zaštita prava Srba i nealbanaca”.

Pregled stampe ponedeljak 30.05. 11:26 Komentara: 1

Spavači iz DSS-a čekaju mig Karića

Šef poslaničke grupe DSS-a saopštio je da su dvojica poslanika u dogovoru sa strankom od Karića saznali šta nudi za prelazak. Izvori Glasa pak tvrde da se sve odvijalo u suprotnom pravcu i da su insajderi prikočili u poslednji čas

Pregled stampe ponedeljak 30.05. 11:24 Komentara: 0

Afere ove vlade tek će isplivati

Posle nešto više od godinu dana Vlada Vojislava Koštunice je u velikoj meri rehabilitovala nasleđe Slobodana Miloševića, pre svega načinom kako je ta vlada i formirana podrškom SPS-a. Ta rehabilitacija je učinjena i u personalnom smislu, jer je danas u političkom životu veoma aktivan zamašan broj ljudi koje smo znali kao velike propagandiste rata i kršenja ljudskih prava i kao podržavaoce Miloševićeve politike. Vlada Vojislava Koštunice od toga ne može da pobegne, niti može da sakrije svoju odgovornost za takvo stanje u zemlji - ističe u razgovoru za „Dnevnik” lider SDU i ekspotpredsednik Vlade Srbije, danas narodni poslanik dr Žarko Korać.

Pregled stampe ponedeljak 30.05. 11:22 Komentara: 0

Lupus bez katanca

Uprkos tarapani, agenciji za obezbeđenje Lupus Aleksandre Ivanović, supruge prvooptuženog za ubistvo Zorana Đinđića Milorada Ulemeka, ne preti katanac. Možda će nekim službenicima biti uskraćena dozvola za nošenje oružja, a može biti da će packe dobiti i neko u OUP Savski venac, ko je, kako tvrdi generalni inspektor MUP Vladimir Božović, suprotno zakonu Lupusu dao četiri odobrenja za nabavku pištolja i tri za nabavku automatskih pušaka. Jedina zakonita mogućnost da se ugasi firma Aleksandre Ivanović jeste da ona ne preda papire za tekuću preregistraciju, u šta je teško verovati.

Pregled stampe ponedeljak 30.05. 11:20 Komentara: 0
strana 1 od 59 idi na stranu